1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. TCMB'nin rezervleri 1 ayda 11 milyar dolar arttı
TCMB'nin rezervleri 1 ayda 11 milyar dolar arttı

TCMB'nin rezervleri 1 ayda 11 milyar dolar arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervleri 7 Temmuz haftasında 110 milyar doları aştı. Böylelikle TCMB'nin rezervlerinde 1 ayda 11 milyar dolara varan artış kaydedildi.

14 Temmuz 2023 Cuma 13:18A+A-

Yeni ekonomi yönetimi önceki dönemde düşüş gösteren rezervlerin inşasına öncelik verirken, veriler bu yönde atılan adımların karşılık verdiğini gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre brüt rezervler 7 Temmuz haftası itibariyle 110,4 milyar dolara yükseldi. Böylelikle son 1 ayda rezervlerde 11 milyar dolara varan yükseliş izlendi.

İyileşme net rezerv rakamlarına da yansıdı. TCMB'nin net rezervi aynı dönemde 13,2 milyar dolara yükseldi. Bir önceki hafta net rezervler 9,8 milyar dolar düzeyindeydi.

Swap hariç net rezervlerdeki toparlama da sürdü. 7 Temmuz haftasında TCMB'nin swap hariç net rezervi eksi 48,1 milyar dolar oldu. Önceki hafta bu rakam eksi 50,3 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Ekonomi yönetiminde rezerv önceliği

Ekonomi yönetiminden gelen mesajlar yeni dönemde rezervlerin artırılmasının ön plana alındığına işaret ediyordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuyla ilgili olarak "Programımızın önemli bir hedefi de piyasa koşulları elverdiği ölçüde uluslararası rezerv birikimini sağlamaktır. Merkez Bankası rezerv artışına katkı sağlayacak rasyonel politikaların yanı sıra ülkemize ilave dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. İyileşmenin devamı için gereken adımları atmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rezervleri artırmak için rasyonel politikalar uyguladıklarını ifade etmişti.

"Rezerv artırmak için rasyonel politikalar uyguluyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Liderler Zirvesi dönüşünde vize serbestisi, Gümrük Birliği güncellemesi ve sosyal yardımlar konularında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Vilnius dönüşünde NATO Liderler Zirvesi’ni değerlendirdi. Zirve’nin birçok konuda ilerlemeler kaydedilmesini sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gümrük Birliği güncellemesi, vize serbestisi ve Türkiye’nin savunma kabiliyetini güçlendirecek projelerle ilgili süreçlerde ivme kazanılacağını inandığını belirtti.

Bu konuların görüşülmesi için danışmanını Brüksel’e yolladığını belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Danışmanın Çağatay Bey’i Brüksel’e gönderdik. Yarın orada bu konularla ilgili görüşmeleri yapacaklar. Gerek Gümrük Birliği konusu gerekse vize serbestisi konularını görüşecek. Bunların Türkiye lehine olacağına inanıyorum. Bugün Ursula von der Leyen de bununla ilgili bize olumlu bazı şeyler de söyledi. Danışmanım Çağatay Bey de oradan olumlu gelişmelerle dönecektir diye düşünüyorum.

 

"Körfez liderleri ciddi yatırımlar yapmaya hazır olduklarını söyledi"

Ekonomide yeni yönetim kadrosu ve Körfez’e yapılacak ziyarete de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan ilişkileri güçlendirmek adına Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ini ziyaret edeceğini belirtti. Erdoğan, liderlerin kendisine Türkiye’ye ciddi yatırımlar yapmaya hazır olduklarını söylediklerini kaydetti.

Ekonominin ehil kadroların elinde olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan enflasyonu tek haneye indireceklerini, ekonomiyi güçlendirecek ve Türkiye’yi büyütecek adımlar attıklarını söylerek sözlerine şöyle devam etti:

Rezervler 14,2 milyar dolar iyileşme gösterdi

26 Mayıs’ta 98,5 milyar dolar olan Merkez Bankası rezervleri, 30 Haziran’da 108.6 milyar dolar seviyesine çıktı. Bu 1 aylık dönemde net rezervler ise 14,2 milyar dolar iyileşme gösterdi. Bu rakamlar ekonomi, finans, ticaret çevrelerine de güven ve cesaret veriyor. Ekonomi programımızı, belirlediğimiz hedeflerimiz doğrultusunda tavizsiz uygulayacağız. Uluslararası rezerv birikimini artırmak için rasyonel politikaları hayata geçiriyor, uluslararası yatırımları ülkeye çekmek için çalışıyoruz.

"Enflasyonu kısa zamanda tek hanelerde göreceğiz"

Türkiye’nin büyümesi, vatandaşımızın refahı için gereken adımları atmaktan geri durmayacağız. Gerekli tüm altyapı, üstyapı çalışmalarını yaptıktan sonra düşme eğilimindeki enflasyon da kendi seyrinde tek haneye düşecektir. İnanıyorum ki tek haneli enflasyon rakamlarını kısa zamanda göreceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Aile ve Gençlik Bankası kurularak doğalgaz ve petrolden elde edilecek gelirin bir bölümünü bu bankaya aktaracaklarını belirterek Türkiye Aile Destek Programı kapsamındaki ödemelerin başladığını söyledi.

Sosyal yardımlarda Norveç örneği

Bir yıl daha sürecek programın başlangıcından itibaren yaklaşık 4 milyon haneye sağlanan desteğin 40 milyar lirayı bulduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fakat sosyal hizmet modelleri kapsamındaki yaşlı aylığını 1997 liradan 2 bin 348 liraya, yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip olan vatandaşların aylığının 1594 liradan 1874 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığını 2 bin 392 liradan 2 bin 811 liraya yükselttik. Şimdi yeni bir adım atıyoruz. O da Aile ve Gençlik Bankasını kurmak. Bizim doğal gaz, bunun yanında petrolden gelirin belli bir bölümünü biz bu Aile ve Gençlik Bankası kapsamına aktaracağız. Oradan da bu tür hanımlara ve gençlere bunu tahsis edeceğiz. Bu işin en güzel örneği veren ülke de Norveç'tir. Norveç bu işi başarıyla sürdürüyor. Onun bütün petrol gelirlerinin belli bir kısmı rezerv olarak tamamen gençlere ayrılır. Gelecek kuşaklara ayrılır. Şimdi bunun bir benzerini de inşallah Aile ve Gençlik Bankasıyla ülkemizde yapacağız. Dezavantajlı durumdaki bireylerin çeşitli hizmet ve sosyal yardım modellerinden yararlanması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın çalışmaları devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Bloomberg HT

HABERE YORUM KAT

1 Yorum