1. HABERLER

  2. HABER

  3. TBMM'de İç Güvenlik Gerginliği: 5 Vekil Yaralandı
TBMM'de İç Güvenlik Gerginliği: 5 Vekil Yaralandı

TBMM'de İç Güvenlik Gerginliği: 5 Vekil Yaralandı

TBMM Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi görüşmeleri öncesi yapılan kapalı oturumda tartışma çıktı. Tartışmanın ardından AK Partili vekiller ile muhalefet milletvekilleri arasında çıkan kavgada 5 milletvekili yaralandı.

18 Şubat 2015 Çarşamba 00:48A+A-

Meclis Genel Kurulu daha önce görüşmeleri iki defa ertelenen İç Güvenlik Paketini görüşmek üzere toplanırken,"görüşmeleri kilitleyeceğini" ilan eden muhalefet partileri ile AK parti arasında taktik savaşları başladı. Genel Kurul'da dört siyasi parti de görüşme önergesi verdi. Muhalefet paketin görüşülmesini uzatmak için uğraşırken son kapalı oturumda vekiller arasında tartışma çıktı. Tartışma kavgaya dönüştü. AK Partili vekiller ile muhalif vekiler arasındaki kavgada HDP'den Ertuğrul Kürkçü ile CHP'den Refik Eryılmaz, Musa Çam, Aykut Erdoğdu ve Mahmut Tanal yaralandı. Mahmut Tanal, Aykut Erdoğdu ve Ertuğrul Kürkçü'ye Meclis revirinde müdahale yapıldı. Refik Eryılmaz ve Musa Çam ise Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

2.5 saate neler sığdırdılar?

İlk görüşme HDP grubunun verdiği "Paralel yapının ortaya çıkarılması" önerisi üzerinde yapıldı. Bu ilk görüşme tam iki buçuk saat sürdü. HDP'nin grup önerisi görüşülürken iki defa Meclis Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı'nın tutumuna ilişkin usül tartışması açıldı, CHP iki defa yoklama istedi. İlk yoklama çoğunluk sağlanamadığı için oturuma ara verilmesiyle sonuçlandı. İkinci yoklamada ise kuliste bulunan ak Parti'li vekillerin Genel Kurul salonuna gelmesi ile çoğunluk bulundu. Muhalefet İç Güvenlik Paketi görüşmelerine geçilmesini engellemek için içtüzükten kaynaklanan başka haklarını da kullandı. özellikle paralel yapı iddiaları ile ilgili olarak tapeler ve paralel yapı ile işbirliği iddiaları gündeme getirildikçe bir çok milletvekili sataşma nedeniyle söz istedi, söz aldı. İtirazlar üzerine HDP'nin önerisinin gündeme alınmasına ilişkin oylama tekrarlandı, iki oylamada da red sonucu çıktı.

Yemek arası da tartışma konusu oldu

İki buçuk saatin sonunda verilmesi istenen yemek arası dahi tartışma yarattı. Saat 9'a yaklaşırken Ayşenur Bahçekapılı'nın hala yemek arası vermemesine tepki gösteren milletvekilleri, "Aramızda şekeri olanlar var." diye tepki gösterdi. Hatta görüşmelerine geçilen MHP'nin "Yozgat'ın işsizlik sorunu" konulu grup önerisinde ilk konuşmacı olarak kürsüye çıkan MHP'li Mehmet Şandır, "Yatsı namazından iki saat sonra yemek mi yenir?" sözleriyle tephki gösterdi. Şandır konuşurken Meclis Grup Başkanvekillerinin kürsüye gidip Ayşenur Bahçekapılı ile konuşmasının ardından Genel Kurul, 40 dakika yemek arası verdi.

Verilen aranın ardından Genel Kurul yeniden açıldı, MHP grup önerisinin tartışmalarına devam edilirken CHP'den bir hamle daha geldi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, görüşmelerin kapalı oturumda yapılması talebini Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'ya iletti. Bahçekapılı, içtüzük gereği oturumu kapattı, milletvekilleri, stenograflar ve yeminli kavaslar dışında Genel Kurul'da bulunan basın mensupları ve tüm izleyiciler dışarı çıkarıldı. Yarım saat süren kapalı oturum sonunda  Genel Kurul yeniden açıldı. Ayşenur Bahçekapılı, oturum açılışında MHP'nin grup önerisinin yapılan oylama sonunda reddedildiğini açıkladı.

İkinci defa kapalı oturum

Ancak MHP'nin grup önerisinin görüşmelerinin kapalı oturum olunca sadece 45 dakika sürmesi üzerine bu defa harekete geçen Ak Parti Grubu oldu. CHP'nin "Uludere olayının araştırılması" için verdiği grup önerisine ilişkin görüşmeler başlarken bu defa Ak Parti oturumun kapalı yapılması için önerge verdi. İç tüzük gereği Bahçekapılı yine Genel Kurul salonunu boşalttı. Salon boşaltılırken HDP'li Hasip Kaplan ile Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı arasında tartışma sürüyordu.

Bu kapalı oturum öncesinde  tartışmalar uzun sürdüğü için saat 24'e kadar İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerine başlanma ihtimalinin zayıf olduğu değerlendirmeleri yapılırken bir anda durum değişti.
CHP'nin grup önerisi üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından Ak Parti'nin İÇ Güvenlik Paketi'nin görüşmelerinin gündemin ön sırasına alınması yönünde öneri vermesi ve paketin görüşmelerine geçilmesi bekleniyor. Görüşmelere başlanma ihtimalinin ortaya çıkması ile birlikte İçişleri Bakanı Efkan Ala da Meclis Genel Kurulu salonuna geldi.

Pakette neler var?

Meclis İçişleri Komisyonu'nda kabul edilen kanun tasarısının görüşmeleri daha önce iki kez ertelenmişti. AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır sabah saatlerinde tasarının Genel Kurul'da görüşüleceğini, erteleme olmadığını açıkladı. Paketin Genel Kurul'daki görüşmeleri gündem dışı konuşmaların ardından başladı. 

Tasarı ile temel olarak dört kanunda ve toplam 21 yasada değişiklik öngörülüyor. Tasarıya göre, kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sözlü emriyle kişinin üstü, eşyası, aracı aranabilecek. Bu yapılırken arama gerekçesini de içeren belge verilecek. Tasarıda yer alan diğer düzenlemelerin bazıları ise şöyle:

Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, "havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan", bulundurulmayacak ve taşınmayacak.

Polis; okul, kamu binası, ibadethane gibi yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıranlara karşı silah kullanabilecek.

Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen yürüyüşlerde, yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Polis koleji kapatılacak.

Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensuplarının kıyafetleri, Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.

Doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ile değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı 15 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ise 50 TL bedelle verilecek.

AA

HABERE YORUM KAT