1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Tasarı Yasalaşırsa Türkiye Dönüm Noktasından Geçmiş Olacak"
"Tasarı Yasalaşırsa Türkiye Dönüm Noktasından Geçmiş Olacak"

"Tasarı Yasalaşırsa Türkiye Dönüm Noktasından Geçmiş Olacak"

Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Başkanı Erdem, çözüm sürecine yönelik sunulan tasarının yasalaşması halinde Türkiye'nin önemli bir dönüm noktasından geçmiş olacağını söyledi.

27 Haziran 2014 Cuma 13:55A+A-

Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Başkanı Tarhan Erdem, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı'nı değerlendirdi.

Erdem, farklı kesimlerin eleştirileri olsa da çözüm süreci kapsamında çok olumlu bir adım olarak yorumladığını ifade etti.

Hükümeti tasarıdan dolayı kutladığını dile getiren Erdem, "Bu kanun karşı tarafla bir anlaşma yapılmadan yapılmışsa boş laftır ama eğer böyle yapılmışsa bence bu bir dönemeç. Tasarının yasalaşması halinde Türkiye önemli bir dönüm noktasından geçmiş olacak. Bana göre çok olumlu bir girişim. İnşallah umduğumuz gibi hemen uygulamaya başlarlar" dedi.

"Akil İnsanlar'ın faydası oldu" 

Çözüm sürecinde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın Meclis konuşmasından bu yana 1,5 yıllık sürenin geçtiğini, tasarıyla sürecin birinci aşamasının tamamlanmış olduğunu kaydeden Erdem, yasalaşması halinde girilecek ikinci aşamanın da kendisine göre şartları, meseleleri, görüşmeleri ve kanununun olacağını bildirdi.

Sürecin ilk aşamasında meselenin toplum genelinde tartışılması konusunda Akil İnsanlar Heyetleri'nin önemli faydasının olduğuna inandığını dile getiren Erdem, "Tasarıyla birlikte Akil İnsanlar oluşumu da hukuken bitmiş olacak. Bu abartılacak bir görev değildi. Amacımız kamuoyunda bu meselenin tartışılmasıydı. Her şey ortaya döküldü, konuşuldu. O toplantılarda söylenenler başka yerde söylenseydi kavga çıkardı. Tüm Türkiye bu meseleyi, siyasi parti çatısının dışında konuşmuş tartışmış, yüzleşmiş oldu" diye konuştu.

Erdem, tasarının Cumhurbaşkanlığı seçimleri düşünülerek çıkarıldığına yönelik eleştirilere katılmadığına işaret ederek, "Seçimde oy almak için tasarının gündeme getirildiğini söylemek çiğ bir laf. Öyle yapılıyorsa zaten bir hafta sonra anlaşılır" diye konuştu.

"Son aşamaya giriyoruz"

Akil İnsanlar Ege Heyeti Başkan Vekili Avni Özgürel ise Meclis'e sunulan tasarının çözüm sürecine yönelik hükümete yapılan tüm eleştirilere bir yanıt olduğunu, talep edilen ne varsa 6 maddelik tasarıda yerine getirildiğini söyledi.

Sürecin hukuki çerçevesinin olmadığı, kimin, nasıl yürüteceğinin belli olmadığı, bu sürece katılanların hukuki olarak durumlarının ne olacağı gibi konulardaki belirsizliklerin tasarıyla ortadan kaldırılmak istendiğini aktaran Özgürel, "Tasarıdaki 6 maddeyi incelediğimizde hükümetin çözüm sürecine yönelik Akil Heyetler'in yaptığı tüm değerlendirmelere dikkat ettiği anlaşılıyor. Hatta daha fazlasını buldum. Bundan sonra artık son aşamaya giriyoruz" şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT