1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Tahran Moskova’yı Suriye’de Daha Derine Çekiyor!
Tahran Moskova’yı Suriye’de Daha Derine Çekiyor!

Tahran Moskova’yı Suriye’de Daha Derine Çekiyor!

Ali Haşim Al-Monitor’daki yazısında İran’ın Rusya’yı Suriye’ye daha yoğun müdahalede bulunmaya ittiğini ifade ediyor.

22 Haziran 2016 Çarşamba 14:45A+A-

HAKSÖZ-HABER

İran için Suriye’de devam eden savaş artık bir bölgesel güvenlik meselesi olmaktan öte doğrudan İran’ın ulusal güvenlik sorunu olarak algılanıyor. Bu durum İran askerleri ve subaylarının Suriye’de giderek artan ölüm haberlerine yansıdığı gibi, İran’ın Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi sekreterliği görevinde bulunan Tuğamiral Ali Şemkani’nin yakın zamanda Moskova ve Şam ile Suriye’deki farklı grupların organizasyonu bağlamında askeri ve güvenlik koordinatörlüğü görevine atanmasında da kendini göstermekte.

Şemkani’nin atanması tam da Suriye, İran ve Rusya Savunma Bakanlarının Tahran’daki toplantılarına denk geldi. Bu 3 ülke Suriye’de son günlerde yaşanan kayıpların ardından irtibat ve ilişkilerinin güçlendirilmesi gündemiyle bir araya gelmişlerdi. Al-Monitor’a konuşan bir Suriyeli yetkili Rusya’nın barış için çaba harcadığını, ABD’nin ise taahhütlerine sadık kalmadığını, bu yüzden son dönemlerde terörist saldırıların yoğunlaştığını ifade etti.

Devrim Muhafızlarına bağlı eski Deniz Kuvvetleri komutanlarından Ali Şemkani doğrudan Rehber Ali Hamaney’e bağlı hareket edecek, ki telefonla konuştuğumuz İranlı bir yetkili Suriye’de son sözü söyleyecek kişinin Rehber olduğunu vurguluyor. Aynı kişi Rehber’in Suriye’de olan biten her şeyi adım adım takip ettiğini ve dost güçler arasındaki her türlü koordinasyonu desteklediğini belirtmeyi de ihmal etmiyordu.

Aynı yetkili Tahran’ın Suriye sorununun masada çözülmesi için elinden geleni yaptığını, fakat Amerikalıların samimi davranmadığını ve yeni başkan seçilene kadar süreci uzatmaya çalıştıklarını, kendilerinin dostları olan Rusya’ya Amerikalıların niyetleri konusunda defalarca uyarıda bulunduklarını ve nihayet Rusya’nın da artık gerçeği görmeye başladığını ekledi.

İranlı yetkili İran, Rusya ve Suriye’nin terörizm tehdidine karşı aynı cephede olduklarını, birlikte çaba sarfettiklerini ama bu işbirliğinin sahaya daha güçlü bir şekilde yansıtılması için yapılması gerekenler olduğunu da belirtti. İran’ın Suriye’ye daha fazla birlik göndermekte olduğunu, Rusya’nın da çabalarını artıracağını söyleyen İranlı yetkili başta Halep olmak üzere önümüzdeki günlerde terörist gruplara yönelik saldırıların yoğunlaştırılacağını umduğunu söyledi.

6 Haziran’da Moskova’da içlerinde Al-Monitor muhabirinin de bulunduğu bir grup gazeteciye konuşan Rus yetkili Suriye’de siyasi çözüm için bölge ülkelerinden olumlu sinyaller aldıklarını, Körfez ülkelerinin Esed’in görevde kalmasını kabul etmeye hazır olduklarını ama İran’ın ne Suriye’de ne de bölgede etkin bir rol oynamasını kabul etmediklerini belirtti. Bununla birlikte kendilerinin hem İran’ın hem Suudi Arabistan’ın bölgede etkin bir role sahip olmalarının doğal olduğunu düşündüklerini belirtti. Rus yetkili kendi güçleri ile birlikte İran ve Hizbullah güçlerinin halen Suriye’de tek meşruiyeti bulunan yabancı güçler olduğunu da ekledi.

Al-Monitor’a konuşan Suriyeli bir yetkili de 18 Haziran’da Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu’nun Beşşar Esed ile yaptığı görüşmeye binaen önümüzdeki haftadan itibaren yeni Rus birliklerinin Sıriye’de konuşlanacağını umduğunu söyledi.

Al-Monitor’dan kısaltarak çev: Hasan Soylu 

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum