1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TACİKİSTAN

  4. Tacikistan, Türkiye'den Muhalifleri Geri İstiyor
Tacikistan, Türkiye'den Muhalifleri Geri İstiyor

Tacikistan, Türkiye'den Muhalifleri Geri İstiyor

Tacikistan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Tacik muhalifleri hemen iade etmesi gerektiğini söyledi.

24 Ekim 2016 Pazartesi 15:57A+A-

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkiye’de bulunan muhalif aktivistlerin geri gönderilmesini istedi.

21 Ekim'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Duşanbe’ye yaptığı ziyarette Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Dışişleri Bakanı Sirodzhiddin Aslov ile görüştü.

Tacik yetkililer, Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman'ın Çavuşoğlu'ndan "Cinayet işleyen Tacik vatandaşlarını ülkelerine iade etmelerini” istediğini söyledi. Tacik resmi yetkilileri Türkiye bulunan bazı Tacik vatandaşlarının ülkelerinde terörizm ve aşırılıkla suçlandığını bildirdi.

Tacik muhalefeti ve uluslararası insan hakları örgütleri ise Tacikistan Hükümetinin son yıllarda ılımlı muhalif politikacılara karşı baskıyı artırdığını ifade ediyor.

2015 yılının Eylül ayında Tacikistan Hükümeti eski Savunma Bakan Yardımcısı Abdulhalim Nazarzoda liderliğindeki bir grup, silahlı ayaklanma ile suçlanmıştı. 20 kişinin ölümü ile sonuçlanan bu olaydan sonra çok sayıda muhalif gözaltına alınmış ve Tacikistan İslam Uyanış Partisi başkanı Muhiddin Kabiri ülkesini terk etmek zorunda kalmıştı.

Yurt dışına kaçan bazı Tacik muhalifler Türkiye'ye sığınmışlardı. Tacik muhalefeti "Grup 24" lideri grubu Başkanı Ömerali Kuvvatov mart 2015'te İstanbul'da vurularak öldürülmüştü.

Mücahitler Türkiye-Tacikistan İşbirliğinin Kurbanı mı Olacak?

Duşanbe’de Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, direniş gruplarını kastederek "Suriye'deki militan gruplara katılmak isteyen Tacik vatandaşlarının tutuklanmasında iki ülke arasındaki işbirliği"nin önemini vurguladı.

Orta Asya cumhuriyetlerine vize kolaylığı sağladığı için, bu devletlerden yüzlerce kişinin Türkiye üzerinden Suriye'de direniş gruplarına katıldıkları söyleniyor. Türkiye'nin Tacikistan'la giriştiği ilişkilerin yüzü suyu hürmetine inançları gereği Suriyeli kardeşlerine destek olmak için bölgedeki direniş gruplarına katılan mücahitleri iade edip etmeyeceği merak konusu...

 

HABERE YORUM KAT