1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TACİKİSTAN

  4. Tacik sığınmacı iade tehlikesiyle karşı karşıya
Tacik sığınmacı iade tehlikesiyle karşı karşıya

Tacik sığınmacı iade tehlikesiyle karşı karşıya

Türkiye'de yaşayan Tacik sığınmacı Kerim Aliyev'in, işkence ve kötü muameleyle karşı karşıya olduğu Tacikistan'a iade edilebileceği belirtiliyor.

08 Şubat 2024 Perşembe 14:00A+A-

Türkiye'de yaşayan Tacik asıllı sığınmacı Kerim Aliyev ülkesine iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

2023 yılının Şubat ayında bir kez daha gözaltına alınan Aliyev, avukatlarının girişimleri neticesinde iade edilmekten kurtulmuştu.

Aliyev, geçtiğimiz günlerde tekrar gözaltına alındı ve Tacikistan'a iade edilme tehlikesiyle yeniden karşı karşıya kaldı.

Aliyev'in avukatı Eyüp Can Akçay, müvekkilinin "Göç İdaresi tarafından yaklaşık 11 ay süreyle idari gözetim altında tutulduğunu ve "bu sırada açtığı sınır dışı kararının iptali davasını kazanmasına rağmen serbest bırakılmadığını" kaydetti.

Akçay "Müvekkilim hakkındaki soruşturma takipsizlik kararıyla neticelendi. Hakkında adli bir işlem kalmamasına rağmen serbest bırakılması yönündeki taleplerimiz idare tarafından kabul edilmedi. Daha sonra durumla ilgili tweet attığım gün müvekkil serbest bırakıldı." ifadelerini kullandı.

"Geri gönderme merkezinde tutuluyor"

Av. Akçay, müvekkili Aliyev'in serbest bırakıldıktan kısa bir süre sonra tekrar gözaltına alındığını ve hakkında kendisine bilgi verilmediğini belirtti:

"Müvekkilim, serbest bırakıldıktan iki veya üç hafta sonra ikamet izni başvurusu için hazırlanırken Göç İdaresi tarafından yeniden idari gözetim altına alındı. Göç İdaresi'ne başvurduğumuzda müvekkilin kayıtlarda olmadığını söylüyorlar. Fakat müvekkilim bizi geri gönderme merkezinin sabit telefonundan arıyor. Ailesini, beni ve diğer avukatları arayıp 'Ben geri gönderme merkezindeyim.' diyor."

Tacik asıllı sığınmacı Aliyev'in iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Av. Akçay şu ifadeleri kullandı:

"Noter gönderdik, Göç İdaresi notere de aynı cevabı veriyor. Bu sıralar Göç İdaresi tarafından hızlıca sınır dışı edilmek istenen kişiler idari gözetim altına alınıyor fakat sisteme kaydedilmiyor. Bu sayede kişilerin dava açması önleniyor ve hızlıca sınır dışı edilmiş oluyorlar. Müvekkili gayri resmi olarak geri gönderme merkezinde hapseden Göç İdaresi yetkilileri hakkında da inşallah yarın suç duyurusunda bulunacağız."

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum