1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Suudi Arabistan-İsrail normalleşme süreci Gazze'ye rağmen devam ediyor
Suudi Arabistan-İsrail normalleşme süreci Gazze'ye rağmen devam ediyor

Suudi Arabistan-İsrail normalleşme süreci Gazze'ye rağmen devam ediyor

Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki normalleşme görüşmelerinin Gazze'deki savaşa rağmen sürdüğü bildirildi.

23 Mart 2024 Cumartesi 10:45A+A-

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Perşembe günü yaptığı açıklamada, Gazze'de devam eden savaş nedeniyle geciken İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki normalleşme yolunda "çok iyi ilerleme" kaydedildiğini söyledi.

Blinken Kahire'de düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan ile "çok iyi bir görüşme" gerçekleştirdiğini belirtti.

Blinken normalleşme konusunda "bir zaman çerçevesi koyamayacağını" ancak görüşmelerin "anlaşmaya varılacak bir noktaya yaklaştığını" vurgularken bunun "iki ülke ve bir bütün olarak bölge için tarihi bir fırsat olacağını" kaydetti.

AFP'ye isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisine göre ise daha fazla ilerleme kaydedilmesi birkaç konunun çözümüne bağlı.

Suudi Arabistan'ın 'şartları'

Bu kapsamda Suudi Arabistan'ın bir Filistin devletinin kurulması konusunda güvenilir bir ilerleme sağlanmasına ve ABD'nin güvenlik garantilerine dair şartlar koştuğu ifade ediliyor.

Suudi Arabistan, ABD'nin kendisine savunma garantileri vermesini ve Suudi Arabistan'da sivil bir nükleer programın inşasına yardım etmesini istiyor.

Filistin devletinin kurulmasına ilişkin bazı temasların Blinken'ın Körfez ve Mısır turu kapsamında gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Suudi Al-Hadath kanalına göre Blinken ile Arap liderler arasındaki görüşmelerde bir Filistin devletinin kurulmasına giden yolu açacak bir öneri ele alındı. Bu doğrultuda Gazze'deki savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya varılması isteniyor ve karşılığında İsrail ile geniş çaplı bir Arap normalleşmesi öngörülüyor. Ayrıca savaşın ardından Gazze'nin kontrolü Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi'ne devrediliyor.

İsrail'in ise henüz bir Filistin devleti konusundaki önerileri kabul etmediği öne sürülüyordu.

7 Ekim 2023'te çatışmaların patlak vermesinden önce Washington uzun süredir İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme için çalışıyordu. Gazze'deki çatışmaların yaşanmaması halinde, içerisinde bulunduğumuz süreçte normalleşmenin tamamlanacağı öngörülüyordu.

7 Ekim saldırılarından bir hafta önce taraflar arasındaki bir anlaşma üzerinde "temel bir çerçevenin" sağlandığı açıklanmıştı.

Ancak çatışmalara rağmen Suudi Arabistan'ın orta ve uzun vadede İsrail ile normalleşmekte kararlı olduğu dikkat çekiyor.

Suudi Arabistan'ı Arap ve İslam dünyasından birçok ülkenin de takip edeceği değerlendiriliyor.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum