1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye’nin İsimsiz Kahramanları: Beyaz Miğferler
Suriye’nin İsimsiz Kahramanları: Beyaz Miğferler

Suriye’nin İsimsiz Kahramanları: Beyaz Miğferler

Beyaz Miğferler, kısıtlı imkânlara rağmen Beşşar Esed rejimi ve Rusya’nın müsebbibi olduğu enkazların altlarından büyük bir cesaret ve fedakârlıkla insanların hayatlarını kurtarmaya çalışıyor.

06 Ekim 2016 Perşembe 21:36A+A-

Suriye’de savaşın yoğun olduğu bölgelerde faaliyet gösteren ve isimlerine Beyaz Miğferler (The White Helmets) denilen sivil savunma gönüllüleri, kısıtlı imkânlara rağmen bombardımandan etkilenen yerlerde vatandaşların yardımına koşuyor.

Her biri farklı meslek grubundan gelen bu silahsız sivil savunma gönüllüleri, aldıkları eğitimin ardından, enkazın altından hayat kurtarmaya çalışıyor.

2013’ten bu yana faaliyet gösteren grup, son dönemlerde kaydettiği amatör görüntülerle dünya kamuoyunun dikkatini bu bölgeye çekmeye çalışıyor.

Gece gündüz çalışan gönüllüler, Halep başta olmak üzere ülke genelinde binlerce vatandaşı enkazın altından sağ çıkarmayı başardı.

Beyaz Miğferler, Şam ve Moskova yönetimleri tarafından terör örgütlerine yakın olmakla suçlansalar da grup kendini siyasetten uzak, tamamen gönüllü sivil savunma hareketi olarak tanımlıyor.

Dolayısı ile ancak Esed rejiminin kontrolünün dışındaki bölgelerde faaliyet gösterebiliyorlar.

“Halep’in Doğusu Ölmeye Yüz Tuttu”

Washington’da katıldığı bir konferansta konuşan Beyaz Miğferler’in başkanı Raed es-Salah, Halep’in doğusunun hava bombardımanları ile artık ölmeye yüz tuttuğunu belirterek uluslararası kamuoyundan seslerini duymalarını istedi.

es-Salah şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz sekiz günde Halep’te acımasız bir savaşa tanıklık ettik. Son bir haftada Halep şehrine bin yedi yüz hava saldırısı yapıldığını kayıt altına aldık. Bunlardan 19’u zemin delici, yakıcı bunker buster bombası ile düzenlendi. Saldırıların 200’ü salkım bombası ve diğerleri de uluslararası anlaşmalarca kullanımı yasaklanan silahlarla düzenlendi.”

Beyaz Miğferler ülke genelinde 3 bin civarında kadın ve erkek gönüllüden oluşuyor. Kimi öğretmen, kimi mühendis, kimi fırıncı kimi de esnaf. Tek amaçları ise hayat kurtarmak.

“Yeni Gönüllüler Bulmak İçin Eğitim Seansları Düzenliyoruz”

es-Salah konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün Halep’te 120 Beyaz Miğferler gönüllüsü var. Bunlardan 12’si yaralandı, kentte yeni gönüllüler bulmak için etiğim seansları düzenliyoruz. Çünkü Halep’e karşı eşi benzeri görülmemiş, vahşi, acımasız bir savaş yürütülüyor.”

Öte yandan İdlib’de 29 Eylül’de sivil yerleşim alanını hedef alan hava saldırısında, 21 kişi yaşamını yitirdi.

Saldırı sonrası bölgeye koşan Beyaz Miğferler, bir kadın ile Vahide isimli dört aylık bebeği, yıkıntıların arasından sağ çıkarmayı başardı.

Beyaz Miğferler, 2013’ten bu yana 62 bin hayat kurtardı, ancak gerek saldırılarda gerekse arama kurtarma faaliyetleri sırasında 145 arkadaşlarını kaybetti.

Son olarak Halep’teki Beyaz Miğferler’in kullandığı dört merkezden üçü 23 Eylül’de Rusya ya da Esed jetlerince havadan bombalandı ve kullanılamaz hâle geldi. Gönüllüler çok sayıda araç gereçlerini burada kaybetti.

Kaynak: euronews

HABERE YORUM KAT

1 Yorum