1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Suriyeli Muhaliflere Rusya Kazığı!
Suriyeli Muhaliflere Rusya Kazığı!

Suriyeli Muhaliflere Rusya Kazığı!

Soçi’deki Kongre’ye katılmak üzere Soçi Havaalanı’na giden Suriyeli muhaliflerin, Kongre logosunun Esed rejimini temsil etmesi ve daha sonrasında Rusya’nın engellemeleri yüzünden burada 18 saat beklemek zorunda kaldığı bildirildi.

30 Ocak 2018 Salı 17:27A+A-

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi’nin katılmayacağını bildirdiği Soçi’deki Kongre’ye Türkiye’nin yolladığı 150 kadar Suriyeli muhalif, Soçi Havalanı’nda, Kongre’ye ait logonun Beşşar Esed rejimini temsil eden bayraktan oluşması nedeniyle Kongre’ye katılmama kararı aldı.

Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, gece yarısı Soçi Havalanı’nda muhalifleri ikna etti ama bu defa da Rusya geçişlerine izin vermedi. Uzun bekleyiş devam ederken, Türkiye’nin yolladığı Türk Hava Yolları’nın (THY) uçağı kalkışa hazır olmasına karşın Rusya’dan onay gelmediği için saatlerce kalkış yapamadı. Ankara'nın gönderdiği muhaliflerin Soçi Havalimanı’ndaki bekleyişi saatler sonra Rusya’nın onayı ile sona erdi.

Yüksek Müzakere Komitesi’nin katılmama kararına karşın Ankara, Soçi’deki Kongre’ye bazı muhaliflerin katılmasını istemişti. Bu amaçla Rusya ile Kongre’nin her aşaması konuşulmuştu. Hatta Rusya’nın muhalifler için uçak gönderme talebine karşın Türkiye, bunu kendisinin tahsis edeceğini de iletmişti. Ancak Suriyeli muhaliflerin Soçi Havalimanı’na ayak basmasıyla birlikte sorun başladı. Alanda akreditasyon için kurulan masalarda, akreditasyon kartlarında ve tüm düzenlemelerde rejimi temsil eden Suriye bayrağını gören muhalifler, Suriye Ulusal Kongresi’ne katılmama kararı aldı.

“Rejim Bayrağını Kullanmayacaklarına Söz Vermişlerdi”

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo, dün ulaştıkları Soçi Havaalanı’nda yaşananları şu şekilde anlattı:

“Dün Ankara’dan THY uçağı ile hareket ettik ve Soçi Havaalanı’na akşam saatlerinde indik. Yaklaşık 150 kişiyiz, Türkiye’den de Halep’ten de İdlib’den de muhalif isimler bizimlei. İndiğimizde zaten Kongre’nin flamaları, logoları vardı. Bizler için hazırlanan kartlar üzerinde de bu logolar vardı. Bize, Esed rejiminin bayrağının kullanılmaması için söz verilmişti. Bunun üzerine Kongre’ye katılmama kararı aldık. Pasaportlarını kaşeletenleri alandan çıkarttılar. Ama biz katılmama kararı aldık. Bunun üzerine Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal alana geldi. Bize, katılmamızı söyledi ve biz de Kongre’ye dönmeye ikna olduk. Ama bu defa da Ruslar bazı arkadaşlarımızı pasaportlarıyla çıkış yaptıkları için geri almadı. Ruslar bizi bölgeden çıkarttı ve uluslararası alana aldı. Şimdi orada bekliyoruz. Gece boyunca uyumadık, 24 saattir ayaktayız ve Türkiye uçağının hazırlanmasını bekliyoruz. Aslında bizi getiren uçak alanda hazır ama anladığımız kadarıyla Ruslar uçağa kalkış izni vermiyor. Bizi biraz daha bekletecek gibi duruyorlar. Biz bu kadar yorgunluğun üzerine böyle bir Kongre’ye katılmak istemediğimizi ilettik ve Türkiye heyetine yetkimizi verdik.”

Krizi Çözmek İçin Bakanlar Telefonda

Bu gelişmeler üzerine Rusya ve Türkiye’nin dışişleri bakanları iki defa telefonla görüştü. Suriyeli muhaliflerin bekleyişi devam ederken, Sergey Lavrov ve Mevlüt Çavuşoğlu’nun ilk telefon görüşmesinin ardından Türkiyeli diplomatik kaynaklar Ankara’dan giden muhaliflerin yetkilerini Türkiye heyetine yetki verdiğini duyurdu.

Kaynaklar, “Ankara’dan Soçi Kongresi’ne katılmak üzere gelen muhalefet heyeti, Kongre vesilesiyle havaalanına ve Kongre merkezine yerleştirilen rejim bayraklı resim ve logolara tepki göstererek, ülkeye giriş yapmak istememiştir. Bu nedenle Kongre’ye katılmama kararı alan muhalefet heyeti, Kongre’de kendisini temsil etme yetkisini Türkiye heyetine vermiştir. Bu çerçevede, Kongre’de ilan edilmesi beklenen anayasa komisyonunun oluşturulmasına dair çalışmalar Türkiye tarafından takip edilecektir.” açıklamasında bulundu.

Bu bilgilerin paylaşılmasından kısa süre sonra ise iki bakanın tekrar telefonla görüştüğü öğrenildi.

Suriyeli muhaliflerin Soçi Havalimanı’ndaki bekleyişleri 18 saat sürdü.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum