1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Suriyeli İnsan Hakları Örgütünden Ukrayna’ya Ziyaret
Suriyeli İnsan Hakları Örgütünden Ukrayna’ya Ziyaret

Suriyeli İnsan Hakları Örgütünden Ukrayna’ya Ziyaret

Rusya’nın Suriye’de işlediği insanlık suçlarını raporlayan Suriye İnsan Hakları Ağı (SİHA) Ukrayna’da Başsavcı ve Zelenski ile görüştü. 

29 Ağustos 2023 Salı 15:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Suriye İnsan Hakları Ağı adlı kuruluş temsilcileri geçtiğimiz hafta sonu Ukrayna’ya bir ziyaret gerçekleştirdiler. SİHA Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Abdul Gani ve beraberindeki heyet Ukrayna’da yetkili isimlerle ve devlet başkanı Zelenski ile görüştü.

f4n5wroxcaal600.jpg

Ukrayna Başsavcısı ile görüşen heyet burada Başsavcıya Rusya’nın Suriye’de işlediği suçlarla ilgili kapsamlı bir dosya sundu. Dosyada Rusya’nın 2015 Eylül’ünde Suriye’ye doğrudan ve yasadışı müdahalesinden bu yana Rus ordusunun 2 binden fazlası çocuk olmak üzere katlettiği 7 bin Suriyeli ile ilgili bilgi ve belgeler mevcut. Dosyada Rusya tarafından katledilen Suriyelilerin isimleri, öldürüldükleri tarihler, mekanlar ve diğer ayrıntılar yer alıyor.

Görüşme Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Başsavcılık makamında gerçekleşti.

SİHA Rus müdahalesinin başından beri Rus ordu güçlerinin karıştığı tek tek tüm insan hakları ihlallerini dosyalıyor. Bugüne kadar 94 rapor yayınladı. Rusya’nın saldırılarında 223 okul, 207 sağlık kuruluşu ve 60 pazarın hedef alındığı raporlarda yer almakta.

Ukrayna Başsavcısı ve yardımcısı SİHA’nın çalışmalarını önemsediklerini, koordinasyon içinde hareket etmeyi arzuladıklarını söyledi.

Görüşmede Rusya’nın işlediği suçların cezasız kalmasının saldırganlığı teşvik ettiğine vurgu yapıldı. 2008’de Gürcistan’a, 2014’te Kırım’a ve 2015’te Suriye’ye yönelik Rus saldırılarının karşılıksız kalmasının 2022’de Ukrayna işgalinin yolunu açtığına dikkat çekildi. Uluslararası toplumun ve Batılı ülkelerin Rusya karşısındaki çekingen tutumlarının yeni saldırıları teşvik ettiği hatırlatıldı.

 

HABERE YORUM KAT