1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Suriyeli 5 Mülteci Aileyi Sınırdışı Etmeye Hazırlanan Mısır Muhacirlere Psikolojik Şiddet Uyguluyor
Suriyeli 5 Mülteci Aileyi Sınırdışı Etmeye Hazırlanan Mısır Muhacirlere Psikolojik Şiddet Uyguluyor

Suriyeli 5 Mülteci Aileyi Sınırdışı Etmeye Hazırlanan Mısır Muhacirlere Psikolojik Şiddet Uyguluyor

İnsan hakları aktivistleri, Mısır'a kaçak yollarla girmeye çalışırken yakalanan Suriyeli ailelerin Mısır makamlarınca despot Esed’e iade edilmekle tehdit edildiklerini ve bundan ötürü son derece kaygılı olduklarını söylüyor.

26 Ekim 2019 Cumartesi 14:07A+A-

HAKSÖZ-HABER

Mısır'da mültecilere yardım eden bir sivil toplum örgütü olan Mısır Haklar ve Özgürlükler Komisyonu (ECRF), Mısır-Sudan sınırında son üç ayda onlarca Suriyelinin tutuklandığını ortaya koydu.

ECRF, 29 Eylül tarihli bir bildiride, Suriyelilerin kabul edilemez gözaltı koşullarını tanımladı. Komisyon, mültecilerin Sisi makamları tarafından insan hakları ihlallerine maruz bırakıldığını belirterek Esed rejimine teslim edilme tehdidinde bulunduklarına dikkat çekti.

Beş Suriyeli aile ve psikolojik şiddet

13 çocuk, altı kadın ve dört erkekten oluşan 5 Suriyeli aile Mısır'a yasadışı yollardan girmekle suçlanıyor. ECRF'ye göre bazılarının sağlıkları son derece kötü olduğu halde ihtiyaç duydukları bakımı alamıyorlar.

Mültecilerle ilgili Al-Monitor’a konuşan Mısırlı bir araştırmacı şunları söyledi:

“Zor koşullarda mültecileri alıkoymak, aileleriyle iletişim kurmaktan ve sağlık hizmetlerini reddetmekten alıkonmak işkence ile eşittir. İşkence fiziksel saldırılarla sınırlı değil. Avukatlara ve ailelere erişimin reddedilmesi, gerekli ilacı bırakması ve Suriye'ye iade edilmekle tehdit edilmesi ciddi bir psikolojik işkence şeklidir ki tutuklanan bu mültecilere de tam olarak böyle oldu.”

Suriyeli Mültecilerle İlişkiler Genel Koordinatörü Hala Hassan Darwish de Mısır'daki Suriyelilerin birçok sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi. Özellikle ikamet, iş yeri açma, çalışma veya aile birleşimi gibi noktalarda izlenen prosedürlerin mülteciler için hayatı çekilmez hale getirdiğine dikkat çeken Darwish BMMYK'yı eleştirdi. “BMMYK onları korumalıydı, ancak destek ve yardım sağlama konusunda yetkili otorite olmasına rağmen, boş boş bekliyor. Onları şimdi bir avukat veya herhangi bir yardım istemekle ilgili bir sorunla çağırırsam, kendim halletmemi söylerlerdi ”dedi.

BMMYK’nın Mısır’daki mültecilere yardımının 2015’ten bu yana % 70 oranında azaldığını sözlerine ekleyen Darwish, “BMMYK yardımı, her aileye aylık maaş ve yemeklerin yanı sıra hamile ve emziren kadınların harcamalarını karşılamak için burslar ve özel hibelerden oluşuyor” dedi.

Darwish, Mısır yetkililerini, Mısır-Sudan sınırında gözaltına alınan Suriyeli mültecileri derhal serbest bırakmaya çağırdı.

Qusay Omran isimli genç bir Suriyeli de kendi kişisel tecrübesinden yola çıkarak Al-Monitor'a Mısır'da mültecilerin durumuna ilişkin dikkat çekici şeyler söyledi. 2017 başlarında sokakta yürürken  Mısır güvenlik güçlerinin kendisini tutukladığını belirten Qusay Omran sonrasında yaşananları şöyle anlattı:

“Bir karakola götürüldüm ve politik ve casusluk suçlamalarıyla tehdit edildim. Zor şartlar altında dokuz gün alıkonulduktan ve insan haklarımın birçok ihlaliyle karşı karşıya kaldıktan sonra, bana bir ültimatom verildi: Hapishanede kal ya da Kahire'deki arkadaşlarına bunun kişisel bir tercih olduğunu söyledikten sonra Türkiye'ye git. Tabii ki özgürlüğüm karşılığında seyahat etmeyi kabul ettim.”

HABERE YORUM KAT