1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye’de Savaşan Iraklı Şii Militanlar
Suriye’de Savaşan Iraklı Şii Militanlar

Suriye’de Savaşan Iraklı Şii Militanlar

Suriye'de savaşan Şii militanlar arasında çoğunluk İran'ın desteklediği Iraklı şebbihalardan oluşuyor.

18 Eylül 2013 Çarşamba 19:01A+A-

HAKSÖZ-HABER

Irak’ta Beşşar Esed için savaşan Şii militanların sayısı hızla artarken, militan çeşitliliği Afganistan’dan Fildişi Sahili’ne kadar geniş bir coğrafyaya uzanıyor. Bununla birlikte asıl omurgayı yine de İran destekli Iraklılar teşkil ediyor.

Iraklıların Suriye’de savaşa katılımları 2012 başından itibaren başladı. Iraklılardan oluşan gruplar içinde şunlar sayılabilir: Asayib Ehli Hak, Ketaib Hizbullah, Bedr, Hareket en-Nucabe ve Ketaib Seyyid eş-Şuheda. Mukteda es-Sadr ile bağlantılı Liva el-Yevmel-Mevud grubunu da bunlara eklemek gerekir.

Şii gönüllülerin pek çoğu Liva Ebul Fadl Abbas ismi altına bir araya geliyorlar. Mamafih Irak’taki Şii ulemanın genelde Suriye’de savaşılmasına pek sıcak bakmadığı biliniyor. Eğitim İran ya da Hizbullah tarafından veriliyor. Savaşçılar Suriye’de bulunmalarını veliyi fakihin emrine bağlıyorlar ve bu emrin şeri bir vacibe oluşturduğunu düşünüyorlar. Asayibel Hak komutanlarından biri  kendilerine her gün çok sayıda müracaat olduğunu ama onlardan sadece iyi eğitimli olanları kabul ettiklerini söylüyor.

2013 Martına kadar Iraklı örgütler Suriye’ye savaşçı gönderdiklerini inkar ediyorlardı. Ölenler hakkında açıklama yapmıyor, “cihadi vazifelerini icra ederken şehid oldu” şeklinde bir açıklamayla yetiniyorlardı. 2013 Martından itibaren artık her şey açıkça ifade edilmeye başlandı. Kayıp açıklamalarına bakıldığında Irak’tan giden savaşçıların çoğunlukla Basra, Necef ve Bağdat’tan gittikleri görülüyor.

Ketaib Hizbullah: Mart 2013’te ilk “şehid” açıklaması bu gruptan geldi. Ahmed Mehdi Şuveli’nin öldüğünü duyuran örgütün İran ve Hizbullah ile bağlantısı biliniyor. 

Ketaib Seyyid eş-Şuheda: Kutsal mekanları korumak üzere Mayıs 2013’te oluşturulan bu örgütün Felah el-Gazali tarafından yönetildiği söyleniyor. Savaşçılarının Suriye’ye gitmezden evvel İran’a yolculuk yaptıkları biliniyor. Genelde Basralı olan militanlara sahip bu örgütün Ağustos sonunda 8 militanı için cenaze töreni yaptığı medyaya yansıdı.

Hareket en-Nucabe: Irak’ın Maysan bölgesinde 7 elamanının cenazesiyle kendisini duyuran bu örgüt Haziran 2013’te kuruldu.

Asaibel Ehlul Hak: Mukteda Sadr’ın Mehdi Ordusundan ayrılanların 2006’da kurduğu örgüt. İran Devrim Muhafızlarına yakınlığıyla biliniyor. 2013 Baharında Suriye’de çok sayıda elemanını kaybeden örgütün oluşturduğu Liva el-Kefil Zeyneb adlı birlik temel misyonunu Seyyide Zeyneb türbesini korumak olarak belirlemiş. Youtube’a yüklenen videolarda bu örgütle Lübnan Hizbullahının çok yakın oldukları dikkat çekiyor.

Bedr örgütü: Sosyal medyada 1.500 savaşçısının olduğunu iddia eden örgüt 21 Temmuz’da ilk şehidini verdiğini duyurdu.

Suriye Temelli Örgütler

Suriye’ye Irak’tan gelen savaşçıların dahil oldukları ama sadece Suriye’de faaliyet gösteren gruplar arasında şunlar yer alıyor: El-Abbas Tugayı, Liva Zulfikar, Liva el-İmam Huseyin, Liva Ammar ibn Yasir.

El-Abbas Tugayı: Suriye’de varlığı ilk bilinen Şii örgüt olan bu gruba mensup 500 ila 1.500 arasında savaşçı olduğu söyleniyor.

Liva Zulfikar: Genelde Şam’da faaliyet yürüten bu grup internette yayınladığı fotoğraf ve videolarla Iraklı köklerini vurguluyor.

Liva el-İmam Huseyin: Mukteda Sadr’a bağlı olduğu düşünülen bu grubun profillerinde İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in resimleri pek görülmüyor. 30 Haziran’da ilk kez ismini ilan eden grup Ramazan boyunca Seyyide Zeynep türbesinde iftarlar organize etti.

Liva Ammar ibn Yasir: 27 Mayıs 2013’te internetten varlığını duyuran bu örgüt 4 Haziran’da 7 üyesi için cenaze töreniyle gündem geldi.

Medyada çıkan iddialara göre bu savaşçılar İran Devrim Muhafızları tarafından Senendec’te iki haftalık bir eğitimden geçiriliyorlar. Bu kişilere Irak hükümeti tarafından günlük 50 dolar ücret verildiği söyleniyor.  Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü’nün Veramin şehrindeki kamplarında daha uzun eğitimden geçirilenler olduğu da iddialar arasında. Eğitimleri tamamlandıktan sonra 10-15 kişilik gruplar halinde Suriye’ye gönderiliyorlar.

İran tarafından desteklenen, eğitilen ve yönlendirilen bu Şii savaşçıların Suriye’de Esed rejimi yıkılsa dahi uzun süre rejimden artakalanları korumak için savaşacakları tahmin ediliyor.

(Kaynak: Jihadology)

untitled370-001.png untitled371-001.png

untitled376.png untitled377.png

untitled372.png untitled374.png

HABERE YORUM KAT

11 Yorum