1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Petrol Kuyularının Üçte İkisi PYD'de!
Suriye'de Petrol Kuyularının Üçte İkisi PYD'de!

Suriye'de Petrol Kuyularının Üçte İkisi PYD'de!

ABD desteğiyle Suriye’de Haseke, Deyr ez-Zor ve Rakka bölgelerini ele geçiren PYD, ülkedeki petrol kuyularının üçte ikisinin hâkimi oldu. Kuyulardan çıkarılan binlerce varil petrol, örgüte yıllık 2 milyar doları aşan gelir getiriyor.

06 Haziran 2016 Pazartesi 05:07A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Suriye'nin en büyük petrol rezervlerinin bulunduğu Haseke, Deyr ez-Zor ve Rakka bölgelerini 2015 yılında ele geçiren PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD, petrol kuyularını da kontrolüne almış oldu.

Haseke, Deyr ez-Zor ve Rakka bölgeleri, 2012 yılından itibaren Suriyeli direnişçilerin kontrolündeydi. 2014 yılında IŞİD tarafından ele geçirilen bölgeler, 2015’in ortasından başlayarak PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD'nin kontrolüne geçti.

Petrol Kuyularının Üçte İkisi PYD’de!

ABD destekli saldırılarla, IŞİD'den alınan Haseke ve Rakka bölgelerindeki petrol kuyuları da PYD'nin oldu. PYD, Suriye'de petrol kuyularının üçte ikisini kontrol eder hâle geldi.

Söz konusu kuyulardan günlük 400 bin varil petrol çıkarılarak PYD tarafından Beşşar Esed rejimine satılıyor. PYD'nin kontrolündeki 2 bine yakın kuyudan çıkan petrol, Rakka'nın güneyinden Humus'ta bulunan rafinerilere gönderiliyor. Petrol, IŞİD bölgesinden geçerek işleme tesislerine ulaşıyor.

PYD’ye 2 Milyar Dolarlık Gelir!

IŞİD bölgesinden geçen (Humus Çölü dâhil) petrol sevkiyatı dolayısıyla IŞİD'e geçiş bedeli ödeniyor. Humus'a ulaşan petrol, ardından Rusya'nın kontrolünde bulunan Tartus Limanı'na naklediliyor.

Zemle, el-Hariri ve Cizel bölgelerinde bulunan petrol ise tamamen Esed rejimi tarafından görevlendirilen personel aracılığıyla çıkarılıyor. Personelin maaşlarını Esed rejimi öderken, petrollerin çıkarılması için gerekli olan tüm ekipman da yine rejim tarafından karşılanıyor.

PYD yıllık 2 milyar dolardan fazla gelir sağlıyor.

Suriye Doğalgazı

Suriye'nin yer altı zenginlikleri açısından en önemli bölgesi Haseke-Cibise aynı zamanda büyük çapta doğalgazın çıkarıldığı nokta olma özelliğini taşıyor.

Doğalgaz üretimi, işlemesi ve nakliyesinde yine aynı yöntem kullanılarak, Tartus-Haseke hattında Esed rejimi, PYD ve IŞİD işbirliği devam ediyor.

2015 yılında IŞİD'den ABD'nin yoğun desteğiyle alınan Haseke-Rimeylen-Hul petrol alanı üretim yoğunluğu ve petrol kalitesi itibariyle Suriye'nin en önemli enerji bölgesi olma özelliğine sahip.

HABERE YORUM KAT