1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye’de Olası Müdahale Esed’e Yaradı
Suriye’de Olası Müdahale Esed’e Yaradı

Suriye’de Olası Müdahale Esed’e Yaradı

Kimyasal silahın kullanıldığı Suriye'ye müdahalenin gecikmesi Beşşar Esed rejiminin işine yaradı.

03 Eylül 2013 Salı 14:45A+A-

ABD'nin operasyon sinyali vermesinin ardından Esed rejimi, Özgür Suriye Ordusu ve diğer direniş gruplarını ilerleyemez hale getirmek için var gücüyle saldırdı.

ABD'de 'operasyon tartışmaları' sürerken Esed ordusu kimyasal saldırının gerçekleştiği 21 Ağustos'tan bu yana geçen zamanda boş durmadı. Esed'in Şam'ın Guta bölgesinde gerçekleştirdiği ve 1400'e yakın sivilin hayatını kaybettiği kimyasal saldırının ardından 'kırmızı çizgilerin aşıldığı' gerekçesiyle ABD'nin bu ülkeye müdahale etmesi bekleniyordu.

Fransa ve İngiltere öncülüğünde Şam rejimini cezalandırmak için harekete geçeceği ifade edilen ABD, Rusya'nın da taraf olmayacağını belirtmesine rağmen harekete geçmedi.

21 Ağustos'tan bu yana geçen sürede, Suriye'ye müdahale edecek müşterek cephede bölünmeler yaşanırken Rusya, ihtilafların oluşmasıyla daha da sesini yükseltmeye başladı.

ESED’E ZAMAN KAZANDIRILDI

ABD tarafından sürekli olarak müdahalenin ertelenmesi Esed'e zaman kazandırdı.

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre Şam ve Lazkiye'deki komuta merkezlerinin yerlerini değiştiren Esed, mobilize durumdaki füze bataryalarının da konumlarının değiştirilmesi talimatını verdi. Suriye ordusunun en önemli mühimmat depolarının bulunduğu Mezze üssünde bulunan ağır silahların geçen sürede buradan taşındığı öğrenildi. Mezze'deki ağır silahlar ve cephaneliğin Şam Kasyun dağı yakınındaki Muvassat bölgesine sevkinin sağlandığı belirtildi. Esed'in Lazkiye askeri limanında bulunan küçük tonajlı savaş gemilerini de buradaki balıkçı teknelerinin arasına gizlediği ifade edildi.

SALDIRILAR YOĞUNLAŞTI

Esed aynı zamanda, müdahalenin muhaliflerin işine yaramasını önlemek için de son 10 gündür aralıksız saldırılarda bulundu. Olası bir operasyon sonrası muhaliflerin ilerleyişinin önünün açılacağını düşünen Esed'in özellikle, Şam ve Lazkiye'ye yönelik geçiş noktalarını vurduğu kaydedildi. Esed ordusunun bunu yaparak muhaliflerin ilerleyişe geçmesinin önünü şimdiden almak isteği dile getirildi.

 

HABERE YORUM KAT