1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye’de Direnişçiler Gençleri Eğitiyor
Suriye’de Direnişçiler Gençleri Eğitiyor

Suriye’de Direnişçiler Gençleri Eğitiyor

AFP muhabirleri Suriye'de direnişçilerin 14 yaş üstü çocuklara ve gençlere verdiği savaş eğitimini fotoğrafladı.

07 Şubat 2013 Perşembe 11:46A+A-

HAKSÖZ-HABER

Suriyeli gençler uluslararası yasaların çocukların savaşta yer almasını yasaklamasına rağmen Beşşar Esed’in ordusuna karşı savaşan ağabeyleri ve babalarına katılmak için çok istekliler.

38 yaşında eski bir ordu mensubu olan çavuş Abdurrezzak eğittiği çocuklar hakkında “Buraya geldiklerinde çocuktular. Artık her biri birer ölüm makinesi” diyor.

En büyükleri 20 yaş grubunda olan, 14 ile 18 arasında değişen son grup için “Onları savaştan korkmamaları ve gerektiğinde de öldürmekte tereddüt etmemeleri için eğittim. Köylerde yetişkin kimse kalmadı. Artık askeri eğitim sırası çocuklarda” diye sözlerini sürdürüyor.

Abdurrzzak öğrencilerine Kaleşnikof ya da direnişçilerce en çok kullanılan silah olan AK-47 suikast silahını nasıl kullanacaklarını öğretiyor. Onları aynı zamanda düşmandan silahını nasıl alacaklarını, düşmanı bıçakla nasıl öldüreceklerini, hatta çıplak elle bunu nasıl yapacakları konularında eğitiyor.

Abdurrezzak “Çocuklar bildiğim en iyi askerler. Emirlere itaat ediyorlar. Yetişkinler soru soruyor, ardından bir de cevabını veriyorlar. Çocuklarsa soru falan sormuyor” diyor.

suriyeli-cocuklar-gencler-savas-egitimi02.jpg

Dövüştüğü kişiyi bıçaklamak yerine yumruklayan 14 yaşındaki bir çocuğa sesleniyor: “Musab, düşmanını öldürmen lazım, okşaman değil.”

Musab’ın babası oğluyla gurur duyduğunu ve onun yakında iyi bir asker olacağından emin olduğunu söylüyor.

15 yaşındaki Subhi askeri eğitim alması için babasına yalvardığını söylüyor. “Evde kalıp, babam ve abilerimin cepheden gelip bana savaş hakkında bir şeyler anlatmasını beklemekten bıkmıştım. Cepheye gidip her şeyi kendi gözlerimler görmek istiyordum” diyor.

suriyeli-cocuklar-gencler-savas-egitimi01.jpg

Abdurrezzak’ın “askeri akademisi” Halep yakınlarında eski bir okul. Cepheye gönderilmeden önce burada çocuklar her gün iki saat olmak üzere 3 ay eğitim görüyorlar.

Aileler orduya karşı savaşa gönderilmelerinden önce çocuklarının iyi bir eğitim almasından ötürü mutlular. Abdurrezzak “düzenli bir eğitim görmezlerse çabucak ölürler” diyor.

15 yaşındaki Muhammed kaleşnikofunu nasıl söküp takacağını çok hızlı öğrenmiş görünüyor.

Eğitmenine gururla göstererek “hazır” diye bağırıyor.

16 yaşındaki Beşar ağabeyleri tarafından buraya kaydedilmiş. Babası Özgür Suriye Ordusu saflarında savaşırken öldürülmüş. “Babamın intikamını almak istiyorum” diyor.

Ailelerin yoğun talepleri yüzünden Abdurrezzak’ın okulu daha fazla kayıt alamıyor.

UNICEF Çocuk Koruma koordinatörü Jean-Nicolas Beuze AFP’ye “Diğer çatışmalarda olduğu gibi, burada çocukların zorla silah altına alınmaları durumu görülmüyor. Gençler ailelerinin teşvikiyle geliyorlar” diyor ve ekliyor: “Fakat komutanların onları geri göndermesi gerekiyor.”

suriyeli-cocuklar-gencler-savas-egitimi03.jpg

 

HABERE YORUM KAT