1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Cuma Gösterileri Yine Kana Bulandı
Suriyede Cuma Gösterileri Yine Kana Bulandı

Suriye'de Cuma Gösterileri Yine Kana Bulandı

Suriye'de dün 43 kişi daha katledilirken Türkiye'ye kaçışları önlemek için ordunun ormanları kundakladığı belirtildi.

16 Haziran 2012 Cumartesi 10:57A+A-

Suriye'nin birçok şehrinde Cuma gösterileri devam etti.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Baas Ordusunun muhaliflere yönelik düzenlediği dünkü operasyonlarda 43 kişinin katledildiğini duyurdu.

Londra merkezli örgüt, çoğunluğu Şam'ın banliyölerinde ve Der’a'da olmak üzere Esed’e bağlı güvenlik güçlerince açılan ateşte 43 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını açıkladı.

Yerel aktivistler, ordunun dün sabahtan geceye kadar Humus'un çeşitli semtlerine ağır silahlarla saldırdığını ve semtlerde büyük hasarın meydana geldiğini kaydetti.

Şam'ın Duma semtindeki operasyonlarda bazı evlerin yıkıldığını ve yıkılan evlerin enkazında insanların olduğunu ifade eden aktivistler, İdlib, Humus, Hama, Der’a kentlerinde operasyonların yoğun olarak devam ettiğini belirtti.

***

Kaçışları Önlemek İçin Ormanları Kundaklıyorlar

Son 10 günde Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin muhaliflere yönelik operasyonlara hız verdiği Suriye'den Türkiye'ye geçiş arttı. 10 gün öncesine kadar günde 10-15 kişi Türkiye'ye sığınırken, bu rakam son günlerde 300'lere kadar çıktı.

Esed güçlerinin ise hem kaçışları önlemek hem de muhalif Özgür Suriye Ordusu'nun alanını daraltmak için Türkiye güzergahında yangınlar çıkarttığı ileri sürülüyor. Türkiye-Suriye sınırında son bir ay içerisinde 10 ayrı noktada yangın çıktı. Son olarak Akdeniz kıyısındaki Lazkiye'de ormanlık alanlar alevlere teslim olurken yangında sınır hattında bekleyen ve sığınmacılara güvenli yol sağlamaya çalışan muhalif grupların çadırları yandı.

CİHAN’ın geçtiği bir habere göre Suriye ordusunun, kaçan halkı engellemek amacıyla sürekli sınır hattında yangın çıkardığını söyleyen Özgür Suriye Ordusu askerleri "Bunları bilinçli yapıyorlar. Sınırdan geçmeyelim diye, sınıra getirilen yaralılara yardım edilmesin diye yakıyorlar. Sığınacağımız yer kalmasın diye yakıyorlar." dedi.

Suriye hükümetinin müdahale etmediği ve müdahaleye de izin vermediği yangınlar zaman zaman sınırın Türkiye tarafını da tehdit ediyor. Alevlerin Türkiye'ye sıçrama ihtimaline karşılık Hatay'ın Yayladağı ilçesinde yangın söndürme ekipleri hazır bekletiliyor.

syria-suriye-protesto.jpg

'ESED UCM'YE SEVK EDİLMELİ'

BM Suriye Gözlemci Heyeti Başkanı General Robert Mood dün Şam'da yaptığı açıklamada, ülkede barışçıl bir geçişe talepten ziyade askeri kazanımlara eğilim olduğunu belirtti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un 'Soykırımı Önleme ve Halkları Koruma Sorumluluğu' konusunda görev yapan özel danışmanları Francis Deng ve Edward Luck ise BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Suriye'yi Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) havale etme çağrısında bulundu. Danışmanlar, Suriye'de işlenen suçların ağırlığı göz önüne alındığında, BMGK'nın Suriye'yi UCM'ye havale etmesi gerektiğini belirterek, "Bir ülkede tam olarak hesap verilmeden kalıcı barış sağlanamaz. Suriye'de artan şiddet ve derinleşen mezhepsel gerilim kapsamında daha fazla katliam riski var. Şimdi harekete geçme zamanı." dedi.

***

Esed Askerleri Operasyonda (Duma-Şam 14.06.2012)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum