1. YAZARLAR

  2. Osman Atalay

  3. Suriye’de bir devrin çöküşünü izlerken
Osman Atalay

Osman Atalay

Yazarın Tüm Yazıları >

Suriye’de bir devrin çöküşünü izlerken

01 Ağustos 2012 Çarşamba 05:15A+A-

Suriye’de 43 yıllık Baas yönetimi Halep ile Şam arasında ölüm kalım savaşını veriyor..

2 ay evvel Türkiye’den Şam sarayına giden, “Şam’da hayat son derece rahat, Şam dışında bir kaç şehirde terör çetelerinin savaşı var” söylemini Türkiye’ye pompalamaya çalışan bazı TV ve gazeteciler, şimdi elini kolunu sallayarak Halep, İdlip kentlerinde direnişçiler ile röportaj yarışına girmeye başladılar. Beşşar’ın askerleri Halep’e son bir haftadır savaş uçakları, tank ve ağır silahlar ile hava ve karadan saldırarak şehri direnişçilerden temizlemek istiyorlar. Bunun için Şam rejimi Halep saldırısına “Savaşların Anası” adını verdi. Halep’te tam bir gerilla savaşı yaşanıyor, Suriye ordusu son iki aydır dökülmeye başladı. Generalden subayına, erine kadar ordu dağılma sürecini yaşıyor. Sadece Nusayri üst düzey ve Şebbiha paralı askerlerin desteği ile savaşa devam eden bir rejim görüntüsü hakim.

Suriye direnişi bir çok kentte duruma hakim, fakat direnişi sürdürecek ağır silah ve desteğe ihtiyacı var.. Baas askerleri göğüs göğüse savaşma cesaretine sahip değiller. Uzaktan ve ağır silahlar ile binaları vurmaya çalışıyorlar ya da kimyasal gazlar ile şehirleri boşaltmayı düşünüyorlar.

Suriye’de gelinen nokta Baas rejiminin artık devrinin kapandığını gösteriyor. Küçük, büyük tüm fotoğraf da bu görülmektedir. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Şam yönetiminin dostu olmadığını ve Esed’e sığınma hakkı vermeyi düşünmediklerini açıkladı.

Yani Esed artık başının çaresine bakmaktadır. A ve B planlarını devreye sokmaya başladığını görüyoruz. Ülkenin kuzeyini kaybeden rejim Şam’a çekilirken Kamışlı, Afrin, Amuda, Kobani gibi Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde askerlerini ve bazı yerlerde kamu binalarını PYD’ye devrederek sanal bir Suriye Kürdistanı algısı yaratmaya çalıştı. Başarılı da oldu. Bir haftadır, Türkiye’nin malum gazete köşe yazarları, muhafazakar İslamcı bazı yazarlar da dahil, Beşşar’ı kurtaramamanın üzüntüsü ile sanal bir Suriye Kürdistanı’nı 3 günde kurdular ve bu nokta üzerinden hükümete yüklenmekteler. Suriye için Irak örneği teorisi gayet normal olabilir ama buna inanmak ve Suriye’yi Irak’a çevirme gayretleri içersinde olanlara da bu işin kolay olmayacağını anlatmak lazım.

Beşşar’ı kurtaramayacağını anlayan Batılılar şimdi yeni dönemi şekillendirmeye çalışıyorlar, Mısır ve Tunus’ta İslamcıların sandıktan çıkmasına morali bozulanlar Suriye’de ittifakla yeni figüran arıyorlar. Suni hormonlu general Mustafa Tlas’ı sahaya sürmeye çalışanlar maalesef Suriye direniş cephesini ve halkını tanımamakta inat etmektedirler.

Suriye Ulusal Meclisi ve Devrimci Direniş Cephesi Beşşar’ın yakalanarak yargılanmasını istiyor ve Suriye de Yemen modeline asla sıcak bakmamaktadır. Suriye direnişinin fitilini ne Batı ne ABD ateşlemediği için, Suriye halkı adına ABD, Batı, Rusya, Çin, Suudi Arabistan’ın senaryo ve hayalleri gerçekleşmeyecektir. Suriye halkı kendi düzenini kendi kuracak, Ulusal Meclis Dürzi, Nusayri, Kürt, Türkmen, Sünni, Hıristiyanı ile bir bütün Suriye çatısı altında yaşamak istediğini 17 aydır tekrar ediyor.

Suriye’de bir devrin çöküşünü izlerken tarih çok acı notlar düşüyor yarınlara.

Suriye direnişinde Türk solu, laik eliti, bazı İslamcı muhafazakar şahsiyet ve STK’lar hiç de iyi sınav vermediler. Suriye’de bir devrin sonuna yaklaşırken, 40 yıllık zalim diktatör bir rejimin tarihin çöplüğüne gidişini izliyoruz.

Suriye halkı silahsız, parasız pulsuz ve desteksiz 17 aydır silahlı bir saldırıya karşı destansı mücadele verdiler. Ne Bosna, ne Çeçenistan, ne Afgan direnişi böyle olumsuz ve imkansız şartlar altında olmadı. Suriye halkının, özgür ordunun, muhalefetinin sabrı, direnişi ve azmine sonsuz saygı ve selam olsun. Allah yardımcıları olsun.. Yeni Suriye süreci inşallah hayırlara vesile olacaktır. Mısır Devlet Başkanı Mursi, Gazze Başbakanı ile bir araya gelerek Rafah sınır kapısındaki insan, yakıt ve gıda geçişlerinin kısıtlamasına son verdiğini ve 12 saat kapının açık kalacağını ilan etmesini, Arap devrimlerinin bereketine sayıyoruz.. Darısı Suriye halkının başına inşallah.

YENİ AKİT 

YAZIYA YORUM KAT