1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. 'Suriye'de 5 Milyon Kişi Ulaşımı Zor Bölgelerde Yaşıyor'
'Suriye'de 5 Milyon Kişi Ulaşımı Zor Bölgelerde Yaşıyor'

'Suriye'de 5 Milyon Kişi Ulaşımı Zor Bölgelerde Yaşıyor'

BM Acil Durumlar Koordinatörü O'Brien, "Suriye'de son tespitlerimize göre 5 milyon kişi ulaşılması zor bölgelerde yaşıyor" dedi.

23 Haziran 2016 Perşembe 23:46A+A-

BM İnsani İşlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'deki insani duruma ilişkin bilgi verdi.

Ülkede çatışmaların ve evlerinden edilenlerin sayısının artmaya devam ettiğini vurgulayan O'Brien, rejimin ayrım gözetmeden sivillere yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını kaydetti.

Rejimin varil bombası kullanmayı sürdürdüğünü anlatan O'Brien, "Suriye'nin 'varil bombası başkenti' olarak anılan Deraya'ya sadece son birkaç haftada onlarca varil bombası atıldı. Varil bombası kullanımının tek amacı halkı terörize ederek sivilleri cezalandırmak."dedi.

Uluslararası toplumun Suriye'deki katliamlara sessiz kalmasını da eleştiren O'Brien, "Suriye'de yaşananların dünyanın ahlaki vicdanının titremesi gerekir. Mülteci kampları bombalanıyorsa, binlerce mülteci ve göçmen Akdeniz'de boğuluyorsa, hastaneler vurulduğu için bebekler kuvözden çıkarılıyorsa, dini ve etnik gruplar yok olma tehlikesiyle karşı karşıyaysa uluslararası toplum insanlığını sorgulamalı." diye konuştu.

"5 milyon kişi ulaşılması zor bölgelerde"

O'Brien, Suriye rejiminin BM konvoylarına yardım izni verme konusunu siyasi araç olarak kullandığını da vurgulayarak, rejimin çeşitli sınırlamalarla nereye, kime ve ne kadar yardım yapılacağını denetlemesini eleştirdi.

Bazı bölgelere yardım ulaşımı için destek veren yetkilerin bazı bölgelere giden konvoyları engellemek için her türlü güçlüğü çıkarttığını dile getiren O'Brien, yardım organizasyonunun BM'nin kontrolünde olması gerektiğini ifade etti.

Halep, Rakka ve Haseke'deki çatışmalar nedeniyle yardımların erişiminin daha da zorlaştığını belirten O'Brien, "Suriye'de son tespitlerimize göre 5 milyon kişi ulaşılması zor bölgelerde yaşıyor. Bu rakam son dönemdeki güvensizlik ortamıyla 900 bin kişi arttı." dedi.

AA

HABERE YORUM KAT