1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye Peşmergesi PKK/PYD ve IŞİD'e Karşı ÖSO’ya Katılıyor
Suriye Peşmergesi PKK/PYD ve IŞİD'e Karşı ÖSO’ya Katılıyor

Suriye Peşmergesi PKK/PYD ve IŞİD'e Karşı ÖSO’ya Katılıyor

Fırat Kalkanı harekatından güç alan Suriyeli Peşmergeler muhalif güçlere katılmaya başladı. Bölgede PYD’nin baskısına maruz kalan bir başka Kürt hareketi ENKS’nin güçleri YPG ve IŞİD’e karşı savaşıyor.

07 Eylül 2016 Çarşamba 05:11A+A-

Selim Efe Erdem / STAR

Türkiye desteğiyle Suriye’de 680 kilometrekarelik alanı terör unsurlarından temizleyen ve harekatı güneye doğru derinleştiren ÖSO, ülkedeki Arap, Kürt ve Türkmenler’e bir çıkış yolu bulma açısından umut oldu. Bugüne kadar IŞİD, PYD ve rejim güçlerinin saldırıları arasında kalan Suriyeliler, şimdi ya ÖSO’ya katılmaya ya da bulundukları bölgeyi kendileri savunmaya başladı. Suriye’nin en büyük Kürt grubunu oluşturan ancak PYD terörü altında kalan ENKS taraftarı Peşmergeler de ÖSO’ya katılma ya da onunla koordineli hareket etmeye başladı.

SDG’DE İSYAN

ENKS’nin tabanını oluşturan Peşmergeler, gruplar halinde ÖSO’ya katılmak istiyor, bulundukları mevzileri tutarak PYD’nin ilerlemesine set çekiyor ve IŞİD’le mücadele ediyor. PYD adına son açıklamalardan birini yapan Garib Hasso da Kurdpress’e “ENKS güçleri, Cerablus’ta ÖSO ile birlikte YPG’ye karşı savaşıyor” demişti. Türkiye, 24 Ağustos’ta Fırat Kalkanı harekâtına katılan ÖSO mensubunun 1500 olduğunu söylerken, harekâtın ilk haftası bittiğinde bu sayı 4 bini aşmıştı.

GÜVENLİBÖLGEMÜMKÜN

ÖSO mensuplarının sayısındaki artışa, SDG içindeki Arap ve Kürt unsurların ayrılması etken olarak gösteriliyor. Öte yandan Reuters’a konuşan ÖSO komutanlarından Ahmed Osman, muhaliflerin Suriye’nin kuzeyinde aldıkları bölgelerde bir güvenli bölge oluşturmak istediklerini fakat bunun için ABD, Türkiye ve Rusya arasında anlaşmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Osman ayrıca PYD’nin Münbiç’ten çekilmediğini yineledi ve Türkiye destekli muhaliflerle yakın zamanda karşı karşıya gelebileceğini söyledi.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum