1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Suriye Halkı Ezeli ve Ebedi Kardeşimizdir"
"Suriye Halkı Ezeli ve Ebedi Kardeşimizdir"

"Suriye Halkı Ezeli ve Ebedi Kardeşimizdir"

Başbakan Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu ve geçici hükümet üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, "Suriye koalisyonunun temsil gücünü azaltmaya yönelik çalışmalar olduğunun farkındayız. Birlik ve beraberliğinizi korumanız önemli" dedi.

13 Mart 2015 Cuma 12:42A+A-

Suriye Ulusal Koalisyonu ve geçici hükümet üyeleriyle bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, destek mesajı verdi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, AK Parti Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun da katıldığı toplantıda Başbakan, "Suriye koalisyonunun temsil gücünü azaltmaya yönelik çalışmalar olduğunun farkındayız. Birlik ve beraberliğinizi korumanız bu açıdan önemli" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, "Dört yıllık acıdan sonra Suriye halkı iki kıskacın tehdidi arasında. Bir tarafta acımasız rejim, diğer tarafta da IŞİD adlı örgüt. Suriye halkı iki kötü alternatifin altında ezilmemeli. BM Genel Sekreteri'ne ifade ettiğim gibi her zaman üçüncü bir alternatif var" dedi.

Temsilcilere 'Ümidinizi kaybetmeyiniz' diye seslenen Davutoğlu şu sözleri söyledi:

"Şu ana kadar 300 bini aşkın kardeşimizi kaybettik, 4,5 - 5 milyon mülteci durumuna düştü. 1,7 milyon Suriye'den, 300 bin Irak'tan mülteci ağırladık. İlkesel tutumuz şu: Suriye halkı ezeli ve ebedi kardeşimizdir. Zor günlerinde onlara hiçbir zaman kapı kapatmadık, kapatmayacağız da. Türk halkı da böyle bir zorlukla karşılaşsaydı Suriyeli kardeşlerimiz de bunu yapardı. Sizler bizim öz kardeşlerimizsiniz. yetimler ve eşini kaybetmiş kadınlar Allah'ın emanetidir. yetimlerin geleceği bizim geleceğimizdir. Kadınların onuru bizim onurumuzdur."

'Operasyonu Süleymani yürütüyor'

SMDK Başkanı Halid Hoca, "İranlı komutan Kâsim Süleymani tarafından yürütülmeye başlanan bir operasyonla karşı karşıyayız" dedi.

Türkiye'ye misafirperverliği sebebiyle teşekkür eden Hoca, Suriye'deki çözümün siyasi bir mesele olduğuna işaret ederek, "Suriye’de halkı korumak için silah istedik ama her zaman da dedik ki Suriye’de çözüm siyasi bir meseledir" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'ye 'desteği sürdürme' çağrısı yapan Hoca, "Cenevre 2’de kaldığımız noktayı esas olarak kabul ediyoruz ve Türkiye’den müzakere sürecine devam edilmesi için destek talep ediyoruz. Fakat Cenevre 2’nin altında bir çıtada veya başka bir zeminde müzakereleri kabul etmiyoruz" diye konuştu. 

SMDK Başkanı, "Suriyeli muhalifler olarak aramızda diyalog başlattık. İlki Paris’te gerçekleşti, sonuncu da olmayacak" diye ekledi. 

'Türkiye'den çok şey bekliyoruz'

Suriye Geçici Hükümeti'nin Başbakanı Ahmed Tuma ise, Hoca'nın 'desteğe devam edin' çağrısını yineledi. Tuma, "Türkiyeli kardeşlerimizden beklediğimiz üzere yine destek gördük. Desteğinizin devam etmesini ümit ediyoruz. Sizden çok şey bekliyoruz. Suriyelilere hizmet etmek istiyoruz. Gerçekten Suriye’nin tek temsilcisi olmak istiyoruz. Herkesin arzusu bizi alt etmekken biz çaba göstermeliyiz" dedi. 

Mücadelenin 50 yıllık bir diktatörlüğü hedef aldığını söyleyen Tuma, "Amacımız 50 yıllık bir diktatörlüğe karşı mücadeledir amaç. Rejim 50 sene insanlara bir kardeşinin olduğunu unutturmak istiyordu. Bir çok kişi Süleyman Şah’tan haberdar bile değildi" diye ekledi. 

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT