1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Srebrenitsa'da Ölüm Yolu Yürüyüşü Tamamlandı
Srebrenitsada Ölüm Yolu Yürüyüşü Tamamlandı

Srebrenitsa'da Ölüm Yolu Yürüyüşü Tamamlandı

Srebrenitsa katliamı yıldönümünde ölüm yolu yürüyüşüne katılan 7 binden fazla kişi Anıt Mezarlığa vardı.

11 Temmuz 2012 Çarşamba 10:11A+A-

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladiç'in birliklerince işgal edilmesi üzerine soykırımdan kaçan kurbanların Tuzla kentine ulaşmak için kullandığı güzergahta her yıl yapılan ve 8 Temmuz'da başlayan "ölüm yolu yürüyüşü" katılımcıları, Srebrenitsa'daki Potoçari Anıt Mezarlığı'na ulaştı.

Bu yıl soykırım kurbanlarından 520'sinin cenazesinin toprağa verileceği törene katılmak için Türkiye, Batı Avrupa ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesinden gelen 7 binden fazla insan, 3 günde 110 kilometre yol katederek Potoçari'ye vardı.

Tuzla kentinden gelen ve 6 yıldır ölüm yolu yürüyüşüne katılan Amer Soriç, yürüyüşe gelecek yıllarda da katılmayı planladığını ifade ederek, "Bugün hepimiz çok yorulduk, hava çok sıcaktı. Fakat yine de her şey yolunda gitti. Burada olmaktan gurur duyuyorum" dedi.

Yürüyüşe İzmir'den katılan Abdülhamit Erdinç de "Soykırım kurbanlarını onurlandırmak için buraya gelmeye karar verdik. Srebrenitsa'da yaşananlar asla unutulmamalı ve hiçbir yerde hiçbir zaman tekrarlanmamalı. Bu insanlarla 3 gündür yürüyoruz ve yaşadığımız duyguları kelimelerle ifade edemem" diye konuştu.

Potoçari'deki etkinlikleri izleyen bir grup İspanyol gazeteciden foto muhabiri Laya, ''Buraya gelmeyi tercih ettik, çünkü burada yaşananları tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995'te yaşanan soykırım hiçbir zaman unutulmamalı. Dünyanın, Bosna-Hersek halkını ve olanları unutmadığını görmesi de çok önemli" diye konuştu.

İki yıl önce de Srebrenitsa'da bulunduğunu ve bunun hayatı boyunca yaşadığı en duygusal olay olduğunu ifade eden Laya, "20 sene önce olmuş bir olay için insanlar hala ağlıyor, dua ediyorlar. Tepkisiz kalmak imkansız. Bu tür şeyler insanın kendini sorgulamasını ve kendini kurbanların yerine koymasını sağlıyor" dedi. Gördüklerini "çok sarsıcı" olarak nitelendiren Laya, "Bu insanları izlerken profesyonel davranmak çok zor" ifadesini kullandı.

Yürüyüşü tamamlayanlar bu gece Potoçari Anıt Mezarlığı'nın yakınlarında kurulan çadır kentte konaklayacak ve yarın Srebrenitsa soykırımın 17. yıldönümünü anma etkinlikleri ile 520 savaş kurbanının cenaze törenine katılacak.

srebrenitsa-olum-yuruyusu.jpg

HABERE YORUM KAT

2 Yorum