1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sputnik editörü Ukrayna ordusu hakkında kara propagandaya başvuruyor
Sputnik editörü Ukrayna ordusu hakkında kara propagandaya başvuruyor

Sputnik editörü Ukrayna ordusu hakkında kara propagandaya başvuruyor

Rusya'nın Türkiye'deki propagandistleri çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Ukrayna ordusu hakkında kara propaganda araçlarına başvuran Sputnik editörünün propagandasının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkarken Rus işgali meşru gösterilmeye çalışılıyor.

14 Nisan 2022 Perşembe 16:07A+A-

HAKSÖZ HABER

Rusya’nın, Ukrayna'nın Başkenti Kiev yakınlarındaki Bucha’da sivilleri katlettiğini gösterdiği söylenen birçok görüntü paylaşıldı. Rusya, Buça sokaklarındaki cesetlerin "aktör" olayın "prodüksiyon" olduğunu iddia etti. Rusya işlediği sivil cinayetlerin sorumluluğunu almadığı gibi kara propagandaya başvurarak kendisini aklamaya çalışıyor.

Putin yanlısı gazetecişerde paylaştıkları görsel ve içerikler ile sosyal medyada Rusya’nın Ukrayna işgalini meşrulaştırmaya çalışırken yakalanıyor. Türkiye Sputnik editörü Erkin Öncan da o isimlerden biri. Paylaşımında ‘Ukrayna’nın Ruslar sivillerimizi öldürdü iddiasını mankenlerle kurguladığını iddia eden’ Öncan aşağıdaki paylaşımı yaptı.

erkin-oncan-33.jpg

Rusya, Ukrayna tarafından paylaşılan ve sivillerin bulunduğu görüntülerin çoğunun kurgu olduğunu öne sürdüğü gibi Rus propagandistler eliyle de Ukrayna’nın propaganda da bulunduğunu iddia ediyor. 

Sosyal medyada da bu yönde iddialar paylaşılıyor. Paylaşılan bir videonun da Ukrayna ordusundan iki askerin bir cansız mankeni Rusya tarafından öldürülen sivil gibi göstermek için ayarladığı iddia edildi.

Teyit ise tersine görsel arama ile yaptığı çalışma ile videonun Rusya’daki bir film setinde çekilmiş olduğunu keşfetti. Videonun savaşla ilgisi olmadığını belirten Teyit, “Görüntüleri Rus oyuncu Philippe Fedorchuk’un TikTok hesabından 29 Mart’ta paylaşmış. Fedorchuck videoyu bir film setinde kaydetmiş. Videonun başlığında mankenin film için hazırlandığı belirtiliyor. Philippe Fedorchuk’ın TikTok hesabını incelediğimizde film setlerinden çok sayıda görüntünün yer aldığı görülüyor.” denildi.

Sputnik Türkiye editörlerinden Erkin Öncan'ın kara propaganda içerikli paylaşımını sildiği görülürken, Rus propagandasına kaldığı yerden devam ettiği görülüyor.

 

erkin-oncan.jpgerkin-oncan-2.jpg

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum