1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SOMALİ

  4. Somali Cumhurbaşkanı Değişti
Somali Cumhurbaşkanı Değişti

Somali Cumhurbaşkanı Değişti

Somali'nin başkenti Mogadişu'da toplanan milletvekilleri, Hasan Şeyh Mahmud'u cumhurbaşkanı seçti.

11 Eylül 2012 Salı 12:28A+A-

Bundan önce akademik kariyer yapan Mahmud, eski Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed'i 79'a 190 oyla yendi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin önceki etabında hiçbir aday oyların üçte ikisini alamamıştı.

Somali cumhurbaşkanının yıllardan beri ilk kez ülkenin topraklarında seçilmesinin artan güvenliğe işaret ettiği söyleniyor.

El-Kaide ile bağlantısı olduğu iddia edilen eş-Şebab, hâlâ ülkenin güney ve iç bölgelerinde kontrolü elinde bulunduruyor. Eş-Şebab üyeleri geçen sene başkent Mogadişu'nun belli bölgelerini ellerine geçirdiklerinde Afrika Birliği askerleri ve hükümet yanlısı birlikler devreye girmişti. Hükümet şu an Şebab'ın kontrolündeki bölgelerde hâkimiyet sağlayamıyor. Şebab, Batılı güçlere ve Somali Hükümetine karşı savaşrak şeriatı egemen kılmanın çabasını veriyor.

BBC’de yer alan habere göre cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden Şeyh Şerif Ahmed, yenilgiyi televizyonda canlı yayında kabul edip "tarafsız seçimlerden" çıkan sonuçtan "memnun olduğunu" belirtti.

Farklı bir gelecek mi?

Somali'nin yeni cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, daha önce akademide ve pek çok milli ve uluslararası barış ve kalkınma örgütlerinde çalışmıştı.

Birleşmiş Milletler barış gücünün Somali'de bulunduğu yıllarda Mahmud, UNICEF'de bir eğitim görevlisi olarak çalışmaktaydı. 2011 yılında ülkesinde Barış ve Demokrasi Partisi'ni kuran Mahmud, halen partinin başkanlığını da yürütmekte. Kendisi Somali ve İngilizce konuşabiliyor.

Kendisine cumhurbaşkanlığı görevini veren seçimler ise Mogadişu'daki polis akademisinde beş saat geç başladı. Yeni meclis başkanı Muhammed Osman Cavari, "Somali'ye parlak bir gelecek tesis edebilmek için" milletvekillerinin vicdanlarına göre oy kullanmasını istedi.

BBC'nin Somali'de bulunan muhabiri Mary Harper, seçim sürecinde yıllardır ülkeyi askeri ve siyasi anlamda kontrolü altında tutan dış güçlerin etkisi olduğunu söylüyor.

HABERE YORUM KAT