1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Soğuğa ve Kıtlığa Karşı Ölüm Kalım Savaşı
Soğuğa ve Kıtlığa Karşı Ölüm Kalım Savaşı

Soğuğa ve Kıtlığa Karşı Ölüm Kalım Savaşı

Kıtlıkla karşı karşıya kalan Suriyeliler, hayatta kalmak için kar, kış demeden dondurucu soğukta yürüyerek K. Irak'a akın ediyor.

14 Ocak 2013 Pazartesi 13:17A+A-

HAKSÖZ-HABER

Baas güçlerinin zalimane katliamlarının yaşamı felç ettiği Suriye’de ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yer yer baş gösteren gıda ve yakıt kıtlığına daha fazla dayanamayan Suriyeliler, ölümü göze alarak Kuzey Irak'a kaçıyor. 

AA ekibi, Suriye'den, dondurucu soğuğa ve yağan kara rağmen yaya olarak yola çıkan ve aralarında 1 yaşındaki bebeklerin de bulunduğu yüzlerce Suriyelinin sığındıkları köydeki dramı görüntüledi. 

Dohuk'a 60 kilometre mesafedeki Zummar bölgesindeki köylere ulaşan Suriyeliler, biraz soluklanmak için sığındıkları harabe evlerde yanlarında getirdikleri, kıyafetleri ve yastıkları yakarak soğuktan korunmaya çalışıyorlardı. Tir tir titreyen çocuklar ateşin etrafında ısınırken, battaniyelere sardıkları bebeklerini soğuktan korumaya çalışan anne ile babalar ise çocuklarını güvene kavuşturmanın sevincini ve ülkelerini geride bırakmanın hüznünü bir arada yaşıyordu. 

Yorgunluktan bitkin düşmüş yaşlılar, çamura ve soğuğa aldırmadan yalın ayak yürüyen gençler, terlikle yola devam eden kadınlar, kucağındaki bebeği soğuktan korumaya çalışan genç anneler, elbiseleri ve saçları buz tutmuş tir tir titreyen çocuklar, sahip oldukları son eşyaları da ateşe atıp ısınırken, yaşadıkları felaketi söze gerek bırakmayacak şekilde gözler önüne seriyordu.

Mülteci Kampında Yaşam Mücadelesi

Dohuk'taki mülteci kampına yerleştirilen Suriyeliler de eksi 20 derece soğukta, karın içindeki çadırlarda hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. 

Soğuk, kar ve altı suyla dolan incecik çadırlarda hayatta tutunmaya çalışan mültecilerin durumu yürekleri burkuyor.

Kamp sakini Muhammed Şerif, ''Savaştan kaçtık, kar ve yağmurla savaşıyoruz, burada da halimiz perişan, rüzgar estiğinde çadırlarımızı başımıza yıkıyor'' dedi.

Tecavüz Ediyorlar!

Muhammed Şerif'in eşi Fatma, ''Şebbihalar, kocasını öldürdükleri kadınları ve genç kızları kaçırıp tecavüz ediyor'' diye konuştu.

Suriye’de bu haftaki Cuma gösterilerine “Ölüm Çadırları” adı verilmişti. Çaresiz kadın ve çocukları kardan, yağmurdan, dondurucu soğuk ve çamurdan koruyamayan çadırlarda ısınma probleminden kaynaklanan yangınların aldığı canlar da korkunç bir dramatik tablo ortaya çıkarıyor.

syria-suriye-dondurucu-soguk-kar-multeciler.jpg

Taftanaz 'Hayalet Şehre' Döndü

Suriye'nin kuzeyindeki İdlib kentine bağlı Taftanaz ilçesi, Taftanaz Askeri Üssü'nün alınması sırasında çıkan çatışmalar nedeniyle yoğun bombardıman altında kalınca, yaklaşık 30 bin kişi daha güvenli yerlere göç etti.

Taftanaz'da yaşananları dünyaya duyurmaya çalışan aktivistlerden İbrahim et-Taftanazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Halk, zor kış şartlarında rejim tarafından çadırlarda yaşamaya mahkum edildi. Soğuk hava nedeniyle yakacak odun bulamayan insanlar, zeytin ağaçlarını keserek ısınmaya çalışıyor'' dedi.

syria-suriye-dondurucu-soguk-kar-multeciler04.jpg
 
syria-suriye-dondurucu-soguk-kar-multeciler03.jpg
 
syria-suriye-dondurucu-soguk-kar-multeciler07.jpg
 
syria-suriye-dondurucu-soguk-kar-multeciler06.jpg
 
syria-suriye-dondurucu-soguk-kar-multeciler09.jpg
 
syria-suriye-dondurucu-soguk-kar-multeciler05.jpg
 
syria-suriye-dondurucu-soguk-kar-multeciler08.jpg
 
syria-suriye-dondurucu-soguk-kar-multeciler10.jpg

HABERE YORUM KAT