1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. SMDK'dan Tüm Direniş Gruplarına Birlik Çağrısı
SMDK'dan Tüm Direniş Gruplarına Birlik Çağrısı

SMDK'dan Tüm Direniş Gruplarına Birlik Çağrısı

SMDK'nın yeni başkanı Halid Hoca, silahlı mücadelede bulunan devrimcileri de tek bir çatı altında toplanmaya çağırdı.

18 Ocak 2015 Pazar 21:12A+A-

SMDK'nın yeni başkanı Halid Hoca, silahlı mücadelede bulunan devrimcileri de tek bir çatı altında toplanmaya çağırdı.

 

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, herhangi bir siyasi çözümde Suriye devriminin hedeflerinin çarpıtılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, silahlı mücadelede bulunan devrimcileri de tek bir çatı altında toplanmaya çağırdı.

Hoca, Suriye halkına hitaben yayımladığı görüntülü açıklamada, "Esad rejimi yönetimi terk etmeden şiddet olaylarının bitmeyeceğine" işaret ederek, "Suriye rejiminin ömrünün uzamasına, hangi slogan ve bayrak altında olursa olsun kendisini yeniden üretmesine izin vermeyeceğiz. Ülkenin tahrip edilmesi, ölüm olayları ancak rejimden kurtulmakla mümkündür" dedi. 

Arap Baharı sonucu yıkılan diktatör rejimleri hatırlatan Hoca, "Suç ve zulüm rejimi, tıpkı benzerleri gibi gidecek. Her ne kadar mezhepçi çeteleri ülkeye getirse ve dünyanın her yerinden paralı askerleri halkını öldürtmek için görevlendirse de rejim son nefesini veriyor" ifadelerini kullandı. 

Konuşmasında "Sivil devlet" vurgusu yapan Hoca, uğrunda kurbanlar verilen yeni Suriye'de hukukun hakim olacağını dile getirdi. 

Hoca sözlerine şöyle devam etti:

"SMDK olarak projemiz, Suriyelilerin, anayasa eksenli ve kanunların uygulandığı bir hayatın gölgesinde eşitlik, adalet ve çoğulculuk nimetlerinden faydalanacağı özgür ve sivil toplum üzerine inşa edilmiş modern, sivil bir ülke."

Suriye'de Esad rejimine karşı savaşan devrimci gruplara tek çatı altında toplanmaya çağıran Hoca, söz konusu gruplara, yeni Suriye Milli Ordusu için ilk adım niteliğinde olması amacıyla geçici hükümet bünyesindeki Savunma Bakanlığıyla koordineli hareket etmeleri tavsiyesinde bulunarak "Tüm cephelerdeki mücahitleri, aşırılıklardan uzaklaşarak sağduyulu ve mutedil davranma konusuna riayet etmeye çağırıyorum" diye konuştu. 

Hoca, iki hafta önce yapılan seçimlerde göreve geldiğini ve kendisine duyulan güveni boşa çıkarmayacağını ifade ederek, "SMDK yeni bir döneme giriyor. Emanetin ağırlığının farkındayız. Muhalif güçlerden bu anlamda destek bekliyoruz" dedi.

Suriye'de özgürlük için dedelerini şehit veren bu halkın istedikleri dışında bir şey olmayacağını belirten Hoca, bugün de dünkü şehitlerin çocuklarının yine özgürlük için şehit olmaya devam ettiğini ifade etti.  Suriye'nin geleceğinden suçlular dışında kimsenin korkmadığını dile getiren Hoca,  "SMDK, rejimin halkın arasında korku ve kin tohumu ekmesine izin vermeyecek" şeklinde konuştu. 

"Katil rejim" şeklinde tanımladığı Esad yönetiminin, gelecekte yeri olmadığını kaydeden SMDK Başkanı, konuşmasının sonunda, Suriye halkının yanında olan herkese özellikle milyonlarca Suriyeliyi topraklarında misafir eden komşu ülkelerin yöneticilerine, hükümetlerine ve halkına teşekkür etti.

SMDK'nın iki hafta önce yapılan 18'inci genel kurulunda, Halid Hoca, rakibi eski Genel Sekreter Nasr el-Hariri'yi 6 oy farkla geride bırakarak 56 oyla başkanlığa seçilmişti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Moskova'nın ev sahipliği yapacağı "Suriye toplantısının" 26-29 Ocak tarihleri arasında düzenleneceğini açıklamıştı.

Suriyeli muhalif oluşumlar ve liderler ise başta Rusya'nın Esad'ın müttefiki olması, görüşmelerin çözüme hizmet etmeyeceği düşüncesi, Cenevre-1 Toplantısı'na alınan kararlarının görüşmelerin temelini oluşturmadığı gibi gerekçelerle Moskova'nın çağrısını reddetmişti.

 

HABERE YORUM KAT