1. HABERLER

  2. HABER

  3. Sivas Davası Nihayet Zaman Aşımından Düştü!
Sivas Davası Nihayet Zaman Aşımından Düştü!

Sivas Davası Nihayet Zaman Aşımından Düştü!

Sivas'ta 19 yıl önce meydana gelen olaylarla ilgili dava bugün zaman aşımından düştü.

13 Mart 2012 Salı 12:02A+A-

HAKSÖZ-HABER

Sivas davası zaman aşımından düştü. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı bugün zaman aşımından düşürme kararı aldı.

Madımak Otelinde hayatını kaybedenlerin yakınları ve sivil toplum örgütleri, hukuki hiçbir temeli olmamasına rağmen davanın insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamına alınarak zaman aşımının kaldırılmasını istiyordu. Oysa insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı yasası 2005'te işleme konuldu. Olayın olduğu tarih ise 2 Temmuz 1993.

Nitekim hukukçular teknik olarak böyle bir şey yapmanın mümkün olmadığını belirtmekteler. 

33 kişi hakkıdan hem de hiçbir suçları yokken verilen idam kararına rağmen Sivas olaylarıyla ilgili intikamcı hırslarını ortaya koyanlar uzun süredir davanın zaman aşımına uğramasını engellemek için mahkeme üzerinde baskı kuruyorlardı.

Sivas'ta 1993 yılında "Şeytan Ayetleri"ni Aydınlık'ta yayınlayan Aziz Nesin'i protestoyla başlayan ancak çeşitli tahriklerle kontrolün sağlanmasının zorlaştığı eylem sonrasında Madımak Otelinde yangın çıkmış; otelde bulunan 33 kişi çıkan dumandan boğularak hayatını kaybetmişti.

Ancak yargılanan isimler Sivas'taki yangından değil, cumhuriyeti yıkma girişiminden yargılandılar. Sanıkların yangınla ilgili davaları daha önce Yargıtay tarafından düşürülmüştü. 33 kişi hakkında verilen idam kararı, idam cezasının kaldırılması nedeniyle ağırlaştırılmış müebbede çevrilmişti.

Otelde bulunanların göstericilere ateş açmaları ve bunun sonucunda yaşanan ölümler ise hiç soruşturulmadı.

ZAMAN AŞIMI CEZA ALANLARI KAPSAMIYOR

Öte yandan intikam hırsıyla yaygara koparanların sanki ağırlaştırılmış müebbet cezası nedeniyle halen hapishanede olanlar çıkacakmış gibi bir gündem yapmaları da olayı duygusal yönden çarpıtmaya bir örnek. Peygamberimize, İslami değerlere aleni hakaret edildiği için sırf protesto eylemine katılanlara verilen idam cezaları (ağırlaştırılmış müebbet) zaman aşımı kapsamına girmiyor.

Zaman aşımı kapsamına sadece 5 kişinin dosyası uğradı.

5 KİŞİ

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava, sabah saat 10.00’da başlayacak. Davanın sanıkları firari durumda olan Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu ile birlikte, Sivas ana davasının 1 numaralı sanığı olan dönemin Sivas Belediye Meclis Üyesi Cafer Erçakmak. 10 Temmuz 2011’de vefat ettiği Adli Tıp raporlarıyla kesinleşen Erçakmak’ın “ağırlaştırılmış müebbet”, diğer 6 sanığın ise “örgüt propagandası yapmaktan” haklarında 5 yıla kadar hapis cezalarının istendiği davanın sanıklarından Yılmaz Bağ’ın da 25 Aralık 2006’da vefat ettiği, sonradan mahkemeye bildirilmişti. Her iki sanık hakkında ölümler nedeniyle “dosyadan düşürülme” kararı verilmişti. Halen bulunamayan 5 sanık yüzünden duruşmalar bugüne dek sürmüştü.

Temyize Gidiliyor

Avukat Şenal Sarıhan, Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını temyize götüreceklerini açıkladı.

***

Konuyla ilgili hukukçu-yazar Ali İhsan Karahanasoğlu'nun yazılarını okumanızı öneriyoruz:

Zamanaşımına 1 gün kaldı.. 10 saat.. 9.. 8.. 7.. 6..!

Hiç utanmıyorlar, “Bir gün bile hapis yatmadılar” diyorlar

 

HABERE YORUM KAT

10 Yorum