1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Sisi'nin Fetvacıbaşısından Şaşırtmayan Yorum
Sisi'nin Fetvacıbaşısından Şaşırtmayan Yorum

Sisi'nin Fetvacıbaşısından Şaşırtmayan Yorum

86 yıl sonra Ayasofya'nın aslına çevrilmesini kabullenemeyen Sisi'nin fetvacıbaşısı Mısır Müftü'sü Ayasofya'nın camii olmasını 'kabullenemez bir durum' olarak açıkladı.

19 Temmuz 2020 Pazar 15:27A+A-

Mısır'da yayın yapan Sada el-Balad televizyonuna konuşan Mısır Müftüsü Allam, İstanbul'un en önemli tarihi yapılarından biri olan Ayasofya ile ilgili yorumunda, söz konusu yapının camiye dönüştürülmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Allam, "Kiliseler olduğu gibi korunmalı ve camiye dönüştürülmemeli, aynı şekilde camiler de kiliseye dönüştürülmemeli. Mısır tarihinde böyle bir şey hiç olmadı” diye konuştu.

Farklı inanç temsilcilerinin benzersiz özelliklerini koruması gerektiğine dikkat çeken Allam, "Bize kiliseleri korumamız buyruldu ve Müslümanların kaynakları ile Hıristiyanlar için kiliseler inşa etmek yasak değil” ifadelerini kullandı.

'Hiç kimsenin Sfenks heykelini ya da bir tapınağı yok etmek aklının ucundan bile geçmedi'

İnsanlığın dünya kültürel mirasını koruma gerekliliğine vurgu yapan kutsal metinlere dikkat çeken Allam, "İbadet yerleri kişinin inancına özgüdür, bu nedenle onlara saygılı davranmak ve onları korumak önemli” diye sözlerini sürdürdü.

Bir zamanlar Firavunların hüküm sürdüğü, Roma, Pers medeniyetlerinin geliştiği Mısır, Irak, Suriye ve Lübnan'da bunun böyle olduğunu belirten Allam, "Hiç kimsenin, örneğin Sfenks heykelini ya da bir tapınağı yok etmek aklının ucundan bile geçmedi” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT