1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Sisi Karşıtı Cuma Gösterisi
Sisi Karşıtı Cuma Gösterisi

Sisi Karşıtı Cuma Gösterisi

Mısır’ın Şarkiyye ve Kefer Şeyh kentlerinde darbe karşıtı binlerce kişi darbe lideri Abdulfettah Sisi’nin cumhurbaşkanı seçilmesini protesto etti.

06 Haziran 2014 Cuma 16:39A+A-

Mısır’ın Minye kentinde de yapılan gösterilerde, darbe karşıtları Sisi’nin cumhurbaşkanı olarak seçilmesini tanımayacaklarını ve askeri yönetimin düşmesini isteyen sloganlar attı. Sisi karşıtları, Sisi iktidarı düşene kadar gösterilere devam edeceklerini vurguladı.

Şarkiyye kentinin Ramazan’ın 10’u adlı bölgesinde de Sisi karşıtları sabaha kadar protesto gösterileri düzenledi. Göstericiler, içişleri bakanlığına siyasi tutukluların serbest bırakma ve barışçıl gösterilere katılanlara karşı şiddet kullanan tüm yetkililerin yargılanması çağrısında bulundu.

İskenderiye’de meydanlara çıkan darbe karşıtları, 30 Mayıs’ta başlayan ‘cezaevleri intifadasının’ ikinci dalgasına destek amacıyla gösteri düzenledi.

Darbe ile görevinden uzaklaştırılan cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin fotoğrafları, Rabia işaretli flamalar ve Mısır bayraklarını taşıyan göstericiler, cezaevlerinde tutuklulara karşı yapılan sistematik işkence, baskı ve hakaretleri protesto etti. Göstericilerden bazıları cezaevlerindeki mahkûmlarla dayanışma amacıyla beyaz elbiseler giydi.

Ceza ve gözaltı

Mısır’ın Sohac Ceza Mahkemesi, 19’u daha önceden tutuklu olan 39 darbe karşıtına, bir müebbet olmak üzere 1 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezası verdi. Mahkeme darbe karşıtı 10 kişiyi ise beraat etti.

1 Mayıs hareketi adlı işçi hakları savunucusu hareketin dört lideri güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan 1 Mayıs hareketi mensuplarının nereye götürüldüğüne ilişkin herhangi bir bilgiye ulaşılmadı.

Mısır’ın birçok kentinde darbe ve Sisi’nin kazandığı seçimleri protesto gösterileri devam ediyor. Göstericiler cumhurbaşkanlığı seçimlerini tanımadıklarını ve yasal cumhurbaşkanının Muhammed Mursi olduğunu söylüyor.

Mısır’daki darbenin lideri Abdulfettah Sisi, 3 Haziran Salı günü açıklanan resmi sonuçlara göre, katılımın yüzde 47'de kaldığı cumhurbaşkanlığı seçiminde geçerli oyların yüzde 96,9’unu aldı.

Darbenin lideri Sisi'yi ilk kutlayan ülke ise Suudi Arabistan oldu.

Açıklanan katılım rakamlarını kabul etmeyen darbe karşıtları seçim sonuçlarını tanımadıklarını belirtmişti.

Al Jazeera    

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT