1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KOSOVA

  4. Sırpların Kosova’daki saldırısı için kim ne dedi?
Sırpların Kosova’daki saldırısı için kim ne dedi?

Sırpların Kosova’daki saldırısı için kim ne dedi?

ABD ve Avrupa Birliği, Kosova'da bir polis memurunun Sırplar tarafından öldürülmesi sonrası kınama mesajları yayınladı. Rusya ise Sırpları destekleyen açıklama yaptı.

25 Eylül 2023 Pazartesi 23:46A+A-

HAKSÖZ-HABER

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in sözcüsü Peter Stano, Brüksel'in Kosova'da polis güçlerine yönelik gerçekleştirilen saldırıyı "terörist" bir saldırı olarak tanımlayıp şiddetle kınadığını söyledi.

Sırbistan ve Kosova'yı şiddeti azaltmak ve diyaloğu teşvik etmek üzere "acil önlemler" almaya çağıran Stano, AB'nin Sırbistan'a karşı "tedbirler" alabileceğini hatırlattı.

Borrell, pazar günü Kosova polis güçlerine yönelik saldırıyı "iğrenç" olarak tanımlamış ve kınamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kosova polisine yönelik saldırıları "şiddetle" kınarken, Belgrad ve Priştina'ya gerilimi düşürme çağrısında bulundu.

AFP’nin naklettiğine göre, Blinken açıklamasında, "Amerika Birleşik Devletleri, Kosova polisine yönelik şiddetli ve koordineli saldırıları şiddetle kınamaktadır. Kosova ve Sırbistan hükümetlerine gerilimi tırmandıracak her türlü eylem ve söylemden kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz" denildi.

Öte yandan Rusya, Kosova'daki "potansiyel olarak tehlikeli" durumla ilgili endişelerini dile getirerek, Priştine ile Belgrad arasındaki gerilimi tırmanmasının ardından Sırplara destek verdi.

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, "Sırpları hedef alan provokasyonların çok sık düzenlendiği bir sır değil. Durum gerçekten çok gergin ve potansiyel olarak tehlikeli" diye konuştu.

Kosovalı bir polis memuru pazar günü ülkenin kuzeyinde, Sırbistan sınırında devriye gezerken, bir Ortodoks manastırında barikat kuranların saldırısında hayatını kaybetti. Bu olayın ardından Kosovalı kolluk kuvvetleriyle çıkan çatışmada silahlı grubun üç üyesi öldürüldü.

Kosova, Sırbistan'ı, Belgrad ise Sırbistan'ın kendi eyaletlerinden biri olarak gördüğü Kosova'da "etnik Sırplara yapılan zulümden dolayı" Priştina'yı suçladı.

 

HABERE YORUM KAT