1. YAZARLAR

  2. Mustafa Ünal

  3. Silvan raporu!
Mustafa Ünal

Mustafa Ünal

Yazarın Tüm Yazıları >

Silvan raporu!

27 Temmuz 2011 Çarşamba 00:13A+A-

Silvan saldırısının terörle mücadelede milat olduğu yorumları boşuna değil. Başbakan Erdoğan, olayın olduğu gün programını değiştirerek güvenlik zirvesini topladı. Saldırıyı bütün yönleriyle değerlendirdi. Ardından da 'Saldırı sıradan değil' dedi ve olayı sadece askerin değil, sivil idarenin de soruşturacağını söyledi. Çift yönlü tahkikata bugüne kadar pek rastlanmadı, bu bir ilkti.

Ankara'da dün de mini bir zirve gerçekleşti. Erdoğan'ın başkanlığındaki toplantıya bazı bakanlar ve Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner katıldı. Konu terördü. Zirvede neler konuşulduğunu tahmin etmek zor değil. Silvan saldırısı bütün yönleriyle masaya yatırıldı. Genelkurmay ve mülkiye müfettişlerinin hazırladığı rapor konuşuldu.

Genelkurmay ilerleyen saatlerde soruşturma sonuçlarını içeren raporu kamuoyuna duyurdu. Olayın öncesi ve sonrasıyla ayrıntılı şekilde anlatıldığı açıklamada saldırıya hedef olan askerin, görevlerini verilen emirler çerçevesinde üstün cesaret, gayret ve fedakârlıkla yerine getirdiklerinin tespit edildiği vurgulanırken konunun yargıya taşındığı da bildirildi.

Genelkurmay, kamuoyunda oluşan soru işaretlerine kayıtsız kalamazdı, kalmadı da. Yargının neyi soruşturacağı da o açıklamada anlatıldı: Geçici üs bölgesi olarak tertiplenen arazinin coğrafi yapısı ve bitki örtüsü bakımından askerî taktik prensiplerine uygun olup olmadığı... Yeterli yakın emniyet, gözetleme ve ikaz tedbirlerinin alınıp alınmadığı...

Terörist ikazının alınmasından sonra ilave tedbirlerin yeterli olup olmadığı... Helikopterlerin zamanında hazır olup olmadığı, insansız hava araçlarının zamanında bölgeye ulaşıp ulaşmadığı gibi konularda tereddütler oluştuğunu, bu konuların açıklığa kavuşturulması için konunun yargıya intikal ettirildiğini duyurdu.

Sadece kamuoyunda da değil, Genelkurmay'da da bazı tereddütler oluşmuş. Genelkurmay keşke soruşturma aşamasında tereddütlerin üzerine cesaretle gidebilseydi. Ancak olayı yargıya taşıması da neresinden bakılırsa bakılsın önemli gelişme. Olayın bu noktaya gelmesinde sivil idarenin ve kamuoyunun Silvan saldırısını derinliğine irdelemesinin payı var.

Genelkurmay medyaya yansıyan teröristlerin telsiz konuşmalarını da doğruladı. Telsiz konuşmaları ve ikazlara rağmen 13 askerin şehit verilmesini anlatmak kolay değil. Bu zorluk Genelkurmay'ın açıklamasına yansıyor. Bir yandan askerin verilen emirleri yerine getirdiği vurgulanırken diğer yandan bazı tereddütlerden söz ediliyor. Genelkurmay olay mahallinin basına açılmasının hata olduğunu da kabul etti.

Hatırladığım kadarıyla bir terör saldırısının yargıya taşınması da bir ilk. Daha önce sadece idari tahkikatlar yapıldı. Daha öteye gidilmedi.

Mülkiye müfettişlerinin raporu tamamlandı. İçeriği kamuoyuna açıklanmasa da sızan bilgiler müfettişlerin çarpıcı tespitlerde bulunduğu yönünde... Ne gibi mi? Teröristler tarafından üç kişinin kaçırılmasının ardından araziye çıkarılan askerlerin sevk ve idaresinde planlama hataları olduğunu belirledi.

Riskli alanda yemek molası verildiğini, timlerin güvenliğini sağlayan nöbetçilerin de yetersiz olduğunu tespit etti. Askerlerin araziye çıkarılmasına rağmen Cobra helikopterlerin Silvan yerine daha uzak bölgede konuşlandırıldığını belirledi.

Müfettişlerin tespitleri Genelkurmay'ın yargıya taşıdığı konularla örtüşüyor. Bu raporun da konunun yargıya intikal ettirilmesinde önemli etkisinin olduğunu söylemek mümkün.

Asker ve sivil gözle hazırlanan raporlar Silvan saldırısının sıradan olmadığının göstergesi. Ve olayın daha da derinleşeceğinin habercisi...

ZAMAN 

YAZIYA YORUM KAT