1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sihler, ABD ordusuna kıyafet düzenlemesi nedeniyle dava açacak!
Sihler, ABD ordusuna kıyafet düzenlemesi nedeniyle dava açacak!

Sihler, ABD ordusuna kıyafet düzenlemesi nedeniyle dava açacak!

Dört Sih denizci, ABD Savunma Bakanlığı ve Deniz Piyadeleri'ne, yurtdışı görevleri ile eğitim kamplarındaki dini kıyafetler giymelerini engelleyici kısıtlamalar nedeniyle dava açıyor.

13 Nisan 2022 Çarşamba 14:50A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

Dört Sih denizci, sakallarını veya uzun bağlanmış saçlarını kesmeleri yönündeki emirlerde bulunan birliklerinin din özgürlüklerini ihlal ettiğini söylüyor ve dava açmaya hazırlanıyor.

2017'den beri Deniz Piyadeleri'nde görev yapan Yüzbaşı Sukhbir Singh Toor Mart 2021'de kolordudan sakalını, uzun saçını ve sarığını korumasına izin vermesini isteyen bir talepte bulunduktan sonra, kendisine geminin ülke içerisindeki limanlardayken bunu yapabileceği ancak sınır ötesi operasyonlar ve yeni acemilerin eğitimi söz konusu olduğunda tekrar kesmesi gerektiği belirtildi.

Toor, kendisini ve üçünü temsil eden bir sivil haklar örgütü olan Sih Koalisyonu tarafından yayınlanan bir bildiriyle, “Dört yıllık hizmetim boyunca Kolorduya bağlılığımı kanıtladım ve diğer tüm hizmet üyeleri gibi göreve hazırım. Ancak dini inançlarım nedeniyle yedek kulübesinde kaldığımız müddetçe bunu yapamayız” dedi.

Deniz Piyadeleri, savaş sırasında sakallara sahip olmanın işleyişi engelleyeceğini ve eğitim kampında, Deniz Piyadelerinin yeni askerlerde geliştirmeye çalıştığı tekdüzelik duygusunu ortadan kaldıracağını savunuyor. Kolordu konu hakkında yorum taleplerine şimdilik yanıt vermedi.

Ancak Toor, Milaap Singh Chahal, Aekash Singh ve Jaskirat Singh’in avukatları, ‘Yeni işe alınan Deniz Piyadeleri'nin tüm vücut dövmelerine ve tıbbi olarak gerekli sakallarına izin vermesinin ikiyüzlülük olduğunu çünkü inanç maddeleri gereğince izin verilmeyen durumlardan bahsediliyor’ diyerek ordunun bu konuda ayrımcılık yaptığını düşünüyor.

 

sikhler.jpg

Sihlerin geleneksel giyim kuşamları ve aksesuarlarını gösteren bir çizim

Toor, askere gittiğinde kendini saçlarını kesmek ve sakalını tıraş etmek zorunda hissettiğini söyledi. Ama bu acı verici bir karardı ve elinden geldiğince çabuk onları geri almaya kararlıydı. 2019'da dini bir bileklik olan kara'sını takmak için özel bir izin aldı. Ancak kaptanlığa terfi ettikten ve daha fazla izin için tüm yolları tükettikten sonra yasal işlemi başlatmaya karar verdi.

Hiçbir uyarı, yıldız işaretinin gücü veya ayrımcı kısıtlama olmaksızın inancıma sadık kalırken işimi yapma hakkı için savaşmaya hazırım” diyen Sih komutanın ata topraklarında yaşanan başörtüsü zulmünden haberdar olmadığını söylemek mümkün mü?

Kaynak: NBC News

HABERE YORUM KAT

1 Yorum