1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. “Sigarayı Değil, Hayatımı Söndürmüşüm”
“Sigarayı Değil, Hayatımı Söndürmüşüm”

“Sigarayı Değil, Hayatımı Söndürmüşüm”

Konya’da 30 yıl içtiği sigara yüzünden akciğerleri iflas eden ve artık yürüyemeyen Asım Yanık, yaşamını 24 saat boyunca oksijen cihazına bağlı sürdürmeye çalışıyor.

20 Kasım 2016 Pazar 13:59A+A-

Konya’da 30 yıl boyunca içtiği sigara yüzünden akciğerleri iflas eden ve durumu her geçen gün kötüye giden 57 yaşındaki Asım Yanık, yaşamını 24 saat oksijen cihazına bağlı sürdürüyor.

Çeşitli sağlık problemlerinden dolayı 2002’de gittiği hastanede tüberküloz (verem) olduğunu öğrenen Yanık’ın akciğerlerinin bir kısmı alındı.

Bir yıl sonra şikâyetleri artan Yanık’a hava yollarını daraltan ve solunumu güçleştiren KOAH teşhisi konuldu. Rahatsızlığı ilerleyen ve akciğerleri tamamen işlevini yitiren Yanık, artık nefes alamamaya başlayınca oksijen cihazına bağlandı.

Yürüme yetisini kaybeden Yanık, bulunduğu her yerde oksijen cihazına ihtiyaç duyması nedeniyle yaşamını 24 saat boyunca bu cihaza bağlı sürdürüyor.

Hastalanınca Sigarayı Bıraktı Ancak Geç Kaldı

“Sigara benim hayatımı çaldı.” diyerek sözlerine başlayan Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yaşında çocuk felci geçirmesine rağmen birkaç yıl öncesine kadar yürüyebildiğini, yardımsız tüm işlerini hâlledebildiğini söyledi.

Ortaokul yıllarında arkadaş ortamında sigaraya başladığını ifade eden Yanık, annesinin ikazlarına rağmen sigara içmeye devam ettiğini dile getirdi.

“Bile Bile Kendimi Uçuruma Sürükledim”

Sigaranın zararlarını bilmesine rağmen bile bile kendisini uçuruma sürüklediğini anlatan Yanık, 22 yıldır aynı hayatı yaşadığı eşinin sigaranın pis kokusuna nasıl dayandığını hayretler içerisinde sorguladığını bildirdi.

Yanık, hayatını mahveden sigaradan nefret ettiğini belirterek, “Vücûdum gitti. Lavaboya bile yardım alarak gidebiliyorum. Felç hastası olmama rağmen yürüyebiliyordum ancak şimdi 2 metre bile hareket edemiyorum.” dedi.

“Kendimi Ziyan Etmişim”

Bu durumundan, sigara içenlerin ibret almasını isteyen Yanık, şunları söyledi:

“Sigarayı değil, hayatımı söndürmüşüm. Sigarayı bıraktım ama hastalıklar peşimi bırakmıyor. Durumum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Sigara içtiğim dönemlerde hayatı boş yaşamışım. Kendimi ziyan etmişim. Nefessiz kaldığım oluyor. Oksijen cihazı bile yetersiz kalıyor. Nefes alabilmek için üç makine kullanıyorum. Bu işin sonu ne olacak bilemiyorum. İçenlere ‘Benim durumumu görmüyor musunuz, içmeyin.’ diyorum. Yalvarıyorum, kendiniz için olmasa bile aileniz için sigarayı bırakın. Her türlü zararı var.”

Oksijen cihazına bağlı olmasına rağmen sigarayı bırakarak esaretten kurtulduğuna işaret eden Yanık, hayatındaki tek pişmanlığının sigara olduğunu kaydetti.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT