Marshall Adaları'ndaki Radyasyon Oranı Çernobil'den Bin Kat Fazla

ABD'nin geçmişte nükleer testler yaptığı Marshall Adaları'nın bazı bölgelerindeki radyasyon değerleri Çernobil ve Fukuşima'dan bin kat daha fazla ölçüldü.

ABD'deki Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ABD hükümetinin 1946 ve 1958 yılları arasında test yaptığı Marshall Adaları'ndaki bazı bölgelerin radyasyon oranı alarm seviyesinde.

Öyle ki, kimi bölgelerde ölçülen değerlerin, nükleer serpintilerin yaşandığı Çernobil ve Fukuşima santrallerinin çevresinde ölçülen değerlerden 10 ile bin kat fazla olduğunu belirtiliyor.

Marshall Adaları'ndaki Bikini adlı mercan adasında 1954 yılında yapılan "Castle Bravo" adı hidrojen bombası testinin, İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya'ya atılan bombalardan bin kat daha güçlü olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, Bikini Adası'nda tespit edilen nükleer serpintinin bölgedeki en yüksek miktar olduğunu ifade etti.

Bikini Adası'nın halkı 1946'da zorunlu yer değişimine tabi tutulmuş, 1960'lı yıllarda ABD hükümetinin adanın yerleşim için güvenli olduğunu açıklamasından sonra adaya gidenler yüksek radyasyon oranı sebebiyle yeniden göç etmek zorunda kalmışlardı.

Nüfusun bir kısmı sonraki yıllarda kanser ve radyasyon kaynaklı hastalıklara yakalanmıştı.

ABD, 1946'dan 1992'ye kadar farklı yerlerde toplam bin 54 nükleer test gerçekleştirmişti. 

AA

Dünya Haberleri

Michigan Üniversitesi mezuniyet töreninde Filistin ile dayanışma eylemi yapıldı
ABD'de Filistin'e destek eylemlerine müdahale sırasında silah ateşlendi
İrlanda ve İngiltere'de öğrenciler Filistin'e destek gösterisi düzenledi
Columbia Profesörü Nobel ödüllü Stiglitz: Öğrenciler dünyada neler olup bittiğine kayıtsız kalmadıklarını gösterdi
Berlin'de Filistin'e destek gösterisi yapıldı