Keşmir'de Hint Güçleriyle Direnişçiler Arasında Çatışma

Hindistan işgali altındaki Cammu Keşmir bölgesinde işgalci Hint güçleriyle direnişçiler arasında çıkan çatışmada Hizbul Mücahidin örgütüne bağlı olduğu belirtilen 2 direnişçi yaşamını yitirdi.

AA’nın Hint yerel basınına dayandırdığı habere göre, eyaletin Pulwama bölgesinde bir köyü kordon altına alan işgalci Hint güçleriyle direnişçiler arasında çatışma çıktı.

Çatışmada 2 direnişçi öldü.

Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılması

Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci maddesini 5 Ağustos'ta iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış ve eyaleti ikiye bölmüştü.

Eyalet, 31 Ekim'de resmi olarak merkeze bağlı Cammu Keşmir ve Ladakh, "Birlik Toprağı" statüsünde iki bölgeye ayrılmıştı.

Kararın ardından Hint güvenlik güçleri, Cammu Keşmir'de asayiş operasyonlarını ve halk üzerindeki baskıları yoğunlaştırmış, bölgedeki tüm yerel partilerin yöneticileri ve üyeleri gözaltına alınmıştı.

İngiltere'den bağımsızlığın kazanıldığı 1947'den bu yana Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabilen ayrıcalıklı konumdaydı. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu.

Keşmir Haberleri

Hindistan’da idam riskiyle karşı karşıya olan Keşmirli lider Yasin Malik için acil çağrı
Azad Cammu Keşmir'de, Hindistan sınırına yakın oturanlara "yiyecek stoklamaları" çağrısı
"Asya'nın Filistin'i: Keşmir"   
Cammu Keşmir, Hindistan ve Pakistan arasında 60 yıldır gerilimin merkezi oldu