Hamas’a destek üniversitelerde artıyor

Birzeit Üniversitesinde Hamas'ın seçimleri kazanması, Batı Şeria'da direnişe desteğin büyüdüğünün işareti olarak görülüyor.

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

Hamas, Batı Şeria'daki Birzeit Üniversitesi'ndeki öğrenci seçimlerinde, Fetih hareketinden daha fazla oy aldığı gibi popülaritesini arttırdı. Batı Şeria'daki Hamas öğrenci bloğunun ezici zaferi, halk desteğindeki değişimi yansıtıyor.

Hamas'ın öğrenci kanadı ‘İslami Vefa’ bloğu, 18 Mayıs'ta Ramallah'ın kuzeyindeki Birzeit Üniversitesi'nde yapılan öğrenci seçimlerinde 5.060 oyla büyük bir zafer kazanarak 28 sandalye elde etti. Fetih'e bağlı ‘Şebab’ bloğu ise 3 bin 379 oy alarak 18 sandalye kazandı.

51 sandalyeli öğrenci konseyi seçimleri için beş blok yarışırken, %78,1'lik bir katılım olduğu belirtildi.

Seçimlerden önceki gün, üniversite, rakip blokların seçim kampanyalarının bir parçası olarak bir öğrenci münazarası düzenledi. Tartışma sırasında rakip bloklar, seçim kampanyalarından çok birbirlerinin hataları üzerinde durdular. Siyasi rekabetin yoğun olduğu münazarada, karalama ve iftira söylemleri dikkat çekti.

Fetih'e bağlı blok, Hamas'ın bölgedeki parasını ve eylemlerini karalarken, Hamas'a bağlı blok, El Fetih'in İsrail ile güvenlik koordinasyonunu ve barışı desteklediğini savundu.

Tartışma sona erdikten kısa bir süre sonra, İsrail güçleri Hamas öğrenci bloğunun yedi üyesini tutukladı.

Gazze'deki İslami Vefa bloğunun başkan yardımcısı Emced Mezyad Al-Monitor'a verdiği demeçte şunları söyledi: “Filistinli öğrencilerin direniş yolunu seçtikleri ve bizim kadar uzlaşmayı reddettikleri açık bir şekilde görüldü. Bu büyük zaferden dolayı Hamas'ı tebrik ediyoruz. Filistin halkları endişeli. Bu çok net bir şekilde ortaya konmuştur. Batı Şeria sesini yükseltti ve Hamas'ı, yani Filistin direnişini seçti."

Fetih hareketinin seçimleri kaybetmesi, hareketin kadrolarında hayal kırıklığı oluşturdu. Fetih Merkez Komitesi Genel Sekreteri Cibril Rajub 20 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Fetih hareketinin bu kayıptan çıkarılan derslerden yararlanmak için Filistin Yönetimi ile ilişkisini yeniden değerlendireceğini söyledi.

Bu arada, Fetih'in Ramallah Sekreteri ve El Bireh Muvaffak Sahvil, Ramallah ve Al-Bireh Bölge Komitesi'nden ayrıldığını belirterek, istifasını sundu.

El Fetih Seferberlik ve Teşkilat Komisyonu medya ofisi başkanı Münir el-Caghub Al-Monitor'a seçim sonrası yaptığı yorumda, “Hamas'ın seçimlerdeki zaferi, Birzeit Üniversitesi öğrencilerinin son dönemde El Fetih'in davranışlarına yönelik kızgınlığını yansıtıyor. Hatta üniversitedeki koşulların düzeleceğini düşünerek Hamas'a oy veren Fetih seçmenleri bile var ve Fetih yaptıklarıyla kaybetti.”dedi.

Ancak El Fetih Gazze'deki Filistin Barosu seçimlerini kazandı ve bunun sahadaki performansıyla ilgisi var çünkü insanlar [partileri] sahadaki performanslarına göre değerlendiriyor."

1924'te kurulan en eski Filistin akademik kurumu olan Birzeit Üniversitesi'nin konumu, bulunduğu pozisyon ve gençlerle olan irtibatı nedeniyle yapılan seçimleri oldukça değerli kılıyor.  

Çeviri Haberleri

Netanyahu “mutlak zafer” vaat ediyor ama "mutlak yenilgiden" yalnızca bir adım uzaktayız!
ABD üniversitelerindeki Gazze dayanışma eylemlerinde öğrenciler ne talep ediyor?
Irkçı Modi, İslam düşmanlığında Netanyahu ile yarışıyor!
İran ile gerilim Netanyahu'nun işine geliyor...
Ortadoğu'daki yangını körükleyen ABD’nin ciddiye alınacak tarafı kalmadı!