Burkina Faso'da darbe: Cumhurbaşkanı askerlerce alıkonuldu

Burkina Faso'da Kasım ayından bu yana devam eden çatışmaların ardından gece saatlerinde evinin etrafından silah sesleri duyulan Cumhurbaşkanı Kabore askerler tarafından alıkonuldu.

Burkina Faso'da askeri tesislerde silah seslerinin duyulmasının ardından bir grup askerin, Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore'yi evinde alıkoyarak askeri kışlalardan birine götürdü.

Ülkenin  başkenti Vagadugu'da dün sabah saatlerinde iki askeri kışladan gelen silah seslerinin ardından Cumhurbaşkanı Rock Kabore'nin konutu etrafında da silah sesleri duyulmuştu.

HÜKÜMET YETKİLİLERİNDEN SALDIRI AÇIKLAMASI

Görgü tanıkları, Cumhurbaşkanı Kabore'nin ikamet ettiği evinin etrafından silah sesleri geldiğini aktardı. Ateş edenlerin kim olduğuna ilişkin açıklama yapılmadı. Vagadugu'daki olayın kalkışma olabileceğinden endişe eden hükümet, darbe ihtimalinin bulunmadığını duyurmuş ve Ordu Bakanı Barthelemy Simpore durumun kontrol altında olduğunu ifade etmişti.

DAHA İYİ ÇALIŞMA ŞARTLARI TALEBİ VE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Askerlerin darbe niyetiyle değil daha iyi çalışma şartları talebiyle isyan çıkardığı belirtilmiş ve ülke çapında mobil internet kesintisi yaşandı. Açıklamaların ardından sokağa çıkan bir grup, hükümet partisi Halkın İlerleme Hareketinin binasına saldırdı. Bunun üzerine ülke çapında yeni bir emre kadar saat 20.00'den 05.30'a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş eğitime de 2 gün ara verilmişti.

KASIM'DAN BU YANA DEVAM EDEN ÇATIŞMALAR

22 Kasım'da Sanmatenga eyaletinde düzenlenen saldırıda 9'u jandarma 19 kişi hayatını kaybetmesinin ardından Sahel bölgesinde 14 Kasım’da düzenlenen saldırıda ise 49'u asker 53 kişi yaşamını yitirmiş ve ülke çapında Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore'nin istifası için eylemler düzenlenmişti.

KABORE, BAŞBAKANI GÖREVDEN ALMIŞTI

Terör saldırılarında üst üste çok sayıda asker kayıp verilmesi kamuoyunda tartışma konusu olunca Terörle mücadelede başarısızlıkla eleştirilen Kabore, 9 Aralık'ta Başbakan Joseph Marie Dabire'yi görevden alarak 2 gün sonra yerine Lassina Zerbo'yu getirmişti.

Dünya Haberleri

ABD'de başkan adayı Jill Stein'a Filistin eyleminde kelepçeli gözaltı
Atlantik Okyanusu'nda göçmen teknesi faciası
Borrell: Birçok AB ülkesi Filistin'i tanıyabilir
Fransa'nın Sorbonne Üniversitesinde Filistin'e destek gösterisi
İskoçya Bölgesel Başbakanı Yusuf istifa etti