1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Selanik'ten gelen göçmenler ile Suriye'den gelen göçmenler arasında hiçbir fark yoktur
Selanik'ten gelen göçmenler ile Suriye'den gelen göçmenler arasında hiçbir fark yoktur

Selanik'ten gelen göçmenler ile Suriye'den gelen göçmenler arasında hiçbir fark yoktur

Kenan Alpay: "Selanik'ten gelen göçmenler ile Suriye'den gelen göçmenler arasında hiçbir fark yoktur" dedi.

26 Kasım 2021 Cuma 11:29A+A-

HAKSÖZ HABER

Yusuf Ozan Demir'in Akit TV'de sunduğu "Başka Açıdan" programına konuk olan gazeteci yazar Kenan Alpay Suriyelilere dönük ırkçı dalganın hareketlendirildiği Türkiye siyasetini ve gündemini yorumladı. 

Kenan Alpay, "Yaşanan sorunların tarihini, ismini, çerçevesini doğru bir şekilde ortaya koymak gerekir. Bu kadar insan bizleri izlerken onların gözlerinin içine bakarak onları kışkırtmak olmaz. Yıllarca bizim insanlarımız Almanya'da, Hollanda'da, Fransa'da işçi oldular. Orada da bir takım insanlar, "Türken Raus", "defolsunlar, gitsinler" dediler. Camiler yakıldı, işyerleri basıldı, insanlar öldürüldü. Onların kılığı ile kıyafeti ile kokoreçi ve döneri ile alay edildi. Aynısını biz Suriye'den gelen insanlara yaparsak, üstelik bu insanlar keyif çatmaya da gelmemişlerken..." ifadeleriyle Suriyelilere yönelik ırkçı tahriklerin anlamsızlığını eleştirdi. 

Alpay, "Bu insanlar geldiklerinde burada kimsenin malına çökmedi. Türkiye'nin şu anki ihracat rakamlarının temelinde onların da emekleri var. Onlar kendileri çalışıp kazandıkları ile evlerini mallarını mülklerini aldılar. Bunda hiçbir sorun olamaz." diye belirtti. 

Kenan Alpay kendi ailesinin kökenlerine değindi konuşmasında Türkiye'deki göçmenler arasında fark olamaz açıklamasında bulundu.

Alpay, "Benim öz be öz dedem Selanik doğumlu. Öz be öz babaannem Şam doğumlu. Ama benim babaannem Arap değil. Benim babaannem İstanbul'dan Şam'a gitmiş. Benim diğer dedem de Çerkez. Şam dediğiniz yer Selanik gibiydi. Halep dediğiniz yer Üsküp gibiydi, Bosna gibiydi. Daha uzak bir yer değil. Eğer siz 'Lozan Antlaşması haricinde bizim hiçbir yer ile gönül bağımız, duygusal bağımız, İslam kardeşliğimiz yoktur. Bizim mazlumlara sahip çıkmak gibi bir mükellefiyetimiz yoktur.' derseniz o sizin bileceğiniz bir şey ama biz, bir insan olarak, bir Müslüman olarak, bir komşu olarak, hukuka, ahlaka riayet edenler olarak Üsküp'ten, Makdonya'dan, Kalkandere'den, Sancak'tan, Batum'dan, Bakü'den, Taşkent'ten geleni nasıl başımızın üstünde biliyorsak, Halep'ten, Hama'dan, Humus'tan, Lazkiye'den geleni de öyle kardeş biliyoruz." ifadelerini kullandı. 

Alpay, "Irkçı değilim, kavmiyetçi değilim, ulusalcı değilim, Hz. Muhammed'in dediğini tekrar ediyor ve gönülden inanıyorum. 'Biz kavmiyetçiliği, milliyetçiliği ayaklarımızın altına aldık'. İnsan ise, mağdursa, mazlumsa bizim görevimiz o insanın acısını azaltmaktır." dedi. 

 

Gazeteci yazar Kenan Alpay'ın ilgili konuşmasının yer aldığı video,

HABERE YORUM KAT

12 Yorum