1. HABERLER

  2. HABER

  3. Savunma Toplantısından İsrail'e Yaptırım Çıkmadı
Savunma Toplantısından İsraile Yaptırım Çıkmadı

Savunma Toplantısından İsrail'e Yaptırım Çıkmadı

Türk firmaları ile Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, Türkiye'deki savunma sanayii ihalelerinden pay alan İsrail şirketlerine yönelik bir yaptırım kararının alınmadığı bildirildi.

16 Haziran 2010 Çarşamba 03:39A+A-

Merakla beklenen Türk firmalarıyla Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplantısından, İsrail'e yönelik herhangi bir yaptırım kararı çıkmadı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, toplantı sonrası gazetecilerin Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisinde 9 Türk'ü katleden İsrail ile imzalanan savunma anlaşmalarının iptal edilip edilmeyeceği yönündeki sorularını cevapladı. Gönül, anlaşmaların Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlandığını, Bakanlar Kurulu tarafından uygun görüldüğünü ve meclisten geçtiğini hatırlatarak, ihale ve anlaşmaların karıştırılmamasını istedi. İsrail ile devletten devlete hiçbir ihale sözleşmesinin bulunmadığını belirterek, "Ticari anlaşmalarda da pek çoğunun sonuna gelindi. En önemlisi insansız uçaklardı ve onların da sonuna gelindi. Şirketten şirkete olan anlaşmalar ise başka." dedi. "Şirketten şirkete yapılan işlere sınırlama var mı?" sorusuna ise bu konunun SSİK'in yetkileri dahilinde olmadığı karşılığını verdi.

Savunma alanında İsrailli şirketlerle yürütülen bazı projeler sürüyor. İsrailli Elbit ve Elop firmalarıyla F-4 ve F-16 savaş uçaklarına toplam 40 gözlem podu takılmasına yönelik proje sürüyor. F-4 uçaklarının hareket eden cisimleri algılamasını sağlayan SAR sistemleri ihalesi de İsrail'e verildi. F-4 ve F-16 uçaklarından alınan görüntülerin yere indirilmesini sağlayan Datalink projesi de devam ediyor. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İsrail'den alınan insansız hava araçları Heronlarla ilgili de bilgi verdi. İsrail, iki ülke arasında yaşanan krizin ardından Heronların operatörlerini geri çağırmıştı. Bakan Gönül, bu araçların uçurulmasında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını dile getirdi. Kalan 4 Heron'un teslim alınması için de, Türk heyetinin uygun bir zamanda İsrail'e gideceğini kaydetti. Daha önce, İsrail'e gidecek olan Türk heyeti, Mavi Marmara gemisine yapılan baskının ardından Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla bu seyahatten vazgeçmişti.

İki ülke arasında yaşanan gerilimin doğurduğu siyasi ortam İsrail'de iş yapan Türk şirketlerini ise etkilemeye başladı. İsrail icra mahkemesi, Yılmazlar İnşaat'ın on milyonlarca şekellik alacaklarına, sorunlu olduğu Mişhav firmasının başvurusu üzerine tedbir koydu. (Zaman)

HABERE YORUM KAT

6 Yorum