1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Sarraf Davası Düşürülmedi
Sarraf Davası Düşürülmedi

Sarraf Davası Düşürülmedi

ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delmek için komplo düzenlemek suçlamasıyla New York'ta tutuklu olan iş adamı Rıza Sarraf'ın davasının düşürülmesi talebi reddedildi.

17 Ekim 2016 Pazartesi 18:53A+A-

Hâkim Richard Berman, Rıza Sarraf'ın avukatlarının atılı olan suç mahallinin ABD olmadığını ifade ederek yaptıkları davanın düşürülmesi talebini reddetti. Gerekçesimi açıklayan Berman, suçlamalara göre, şüphelilerin ABD finans sistemini İranlı müşterilerinin kimliklerini gizleyerek kullandığını ifade etti.

Eylül sonunda da Rıza Sarraf'ın reddi hâkim talebi kabul edilmemişti. Rıza Sarraf'ın avukatları mahkemeye sundukları dilekçede, davaya bakan Hâkim Richard Berman'ın 2014'te İstanbul'da katıldığı bir konferansta Türk yargısı hakkında olumsuz eleştiriler yaptığı ve Sarraf'ın Türkiye'de yargılandığı davanın düşmesini buna örnek gösterdiğini belirtmişti. Avukatlar, bu gerekçeyle Berman'ın davadan çekilmesini talep etmişti. Yargıç Berman, katıldığı konferansın konuşma dökümünün, yanlı olduğu iddialarını çürüttüğünü savunarak Sarraf'ın bu talebini reddetmişti.

Uzlaşma olmazsa ilk duruşma Ocak’ta

İlerleyen süreçte savcılıkla avukatların uzlaşamaması durumunda ilk duruşma 23 Ocak 2017'de yapılacak.

Rıza Sarraf, geçen Mart ayında Miami'de gözaltına alınmış ve kendisi ile iki İranlıya, "milyonlarca dolarlık sahtekârlıkta bulunarak ABD'nin İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımları ihlâl etme" suçlaması yöneltilmişti.

Sarraf'ın vekaletini üstlenen Brafmann&Associates avukatlık şirketi tarafından 18 Mayıs'ta mahkemeye sunulan dilekçede, Sarraf'ın 10 milyonu nakit toplam 50 milyon dolar kefalet karşılığında, Manhattan'da bir evde 24 saat güvenlik kontrolü altında yaşama koşuluyla serbest bırakılmasını talep etmiş ancak mahkeme bu talebi reddetmişti.

17-25 Aralık operasyonunda tutuklandı

Rıza Sarraf, Türkiye'de 17-25 Aralık soruşturmaları kapsamında gözaltına alınarak 21 Aralık 2013'te tutuklanmıştı. Gerekçe rüşvet ve yolsuzluktu. O dönemde hazırlanan iddianamede, Sarraf'ın bürokraside 4 bakanla geliştirdiği ilişkiler ve rüşvet çarkı sayesinde kara para aklama, altın kaçakçılığı gibi suçlar işlediği öne sürülmüştü.

Hükümet, bu soruşturmayı Fethullah Gülen örgütünün darbe girişimi olarak nitelendirdi. Hükümete göre, savcılar bu soruşturmayı Pensilvanya'da yaşayan Fethullah Gülen'den aldıkları talimatla açmışlardı ve amaç hükümete yönelik bir darbe yapmaktı. Soruşturmaya bakan savcılar değiştirildi. Sarraf da 28 Şubat 2014'te serbest bırakıldı.

Eylül ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fethullah Gülen’i iade etmeyen ve ABD’de tutuklanması yönündeki taleplerine yanıt vermeyen ABD’nin işadamı Rıza Sarraf'ı tutuklamasını da eleştirmiş; "Savcı Bharara da hâkim Richard Berman da Türkiye’de daha önce FETÖ'nün yedirip içirdiği isimler" demişti.

Kaynak: Reuters ve AA

HABERE YORUM KAT