1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Rusya’nın bir generali daha öldürüldü
Rusya’nın bir generali daha öldürüldü

Rusya’nın bir generali daha öldürüldü

İngiliz basını, Ukrayna'yı işgal saldırılarını sürdüren Rusya'nın çok önemli bir askeri kayıp daha verdiğini açıkladı.

25 Mayıs 2022 Çarşamba 00:49A+A-

22 Mayıs Pazar günü, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Luhansk bölgesi üzerinde bir Rus Su-25 saldırı uçağının düşürüldüğünü duyurdu. Raporda, pilotun fırlatmak için zamanı olmadığı belirtildi. Bugün ise, düşürülen uçaktaki pilotun kimliği açıklandı ve Rus Hava Kuvvetleri'nden emekli tümgeneral Kanamat Botashev, Ukrayna üzerinde uçarken vurularak öldürüldüğü bildirildi. Tümgeneralin ölümü, Botashev'in, güvenlik nedeniyle isimlerinin gizli tutulmasını isteyen üç eski astı tarafından BBC'ye doğrulandı.

EN YÜKSEK RÜTBELİ PİLOT

Botashev'in eski meslektaşlarından biri BBC'ye açıklama yaparak, emekli generalin Ukrayna'da Su-25'te görev yaptığını doğruladı. Botashev'in, Rusya'da ölümü bilinen en yüksek rütbeli pilot olduğu aktarıldı. Botashev, emekli olmadan önce bir havacılık alayının komutanıydı.

Böyle yüksek rütbeli bir subayın hava muharebelerine katılımı, hem Moskova'nın askeri pilotlar için ne kadar zor görevler belirlediğini hem de yüksek nitelikli uzmanların eksikliğini gösteriyor.

RUSYA BÜYÜK KAYIPLAR VERİYOR

Botashev'in eski meslektaşlarından biri BBC'ye, emekli generalin Ukrayna'da Su-25'te görev yaptığını doğruladı. BBC, bugüne dek Ukrayna'da en az 31 Rus askeri pilotunun öldüğünü bildiriyor. Gerçek rakamların daha yüksek olduğu aktarılsa da, bunların hava kuvvetleri için hassas kayıplar olduğu ifade ediliyor.

1959 doğumlu Botashev'in, 2013 yılında ordudan terhis edildiği ve geçmişte bir ceza davasında sanık sandalyesine oturduğu aktarılıyor. Novaya Gazeta'ya göre Botashev, 2012 yılında komutan Yevgeny Oleinik ile birlikte Su-27UB'yi havalandırdı. Botashev yardımcı pilot koltuğuna oturdu ve Oleinik ile birlikte havada birkaç manevra yaptılar. İddiaya göre Botashev akrobasi yapmaya çalışırken uçağın kontrolünü kaybetti ve iki pilot da fırlatıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı'na göre, Botashev gibi üst düzey bir pilotun eğitimi 10-12 yıl sürüyor ve yaklaşık 8 milyon dolara mal oluyor.

GENERAL BOTASHEV KİMDİR?

Kanamat Botashev 1959 yılında Karaçay-Çerkes'te doğdu, Yeysk Yüksek Askeri Havacılık Enstitüsü'nden mezun oldu. Botashev, Voronej'deki Muhafızlar Hava Üssü'nün bir alayına komuta etti. Askeri kariyeri, Haziran 2012'de Petrozavodsk yakınlarında bir Su-27 avcı uçağını çarpmakla suçlandıktan sonra yarıda kaldı. Novaya Gazeta'nın yazdığı gibi, general arkadaşı albaydan, uçma izninin olmadığı Su-27'ye binmesini istedi. Botashev sanık koltuğunda oturduğu duruşmada, "Sadece bu tür bir savaşçıyı uçurmak istedim, ancak böyle bir uçağın kendine has özellikleri olduğunu hesaba katmadım" dedi .

 

Kaynak: Milliyet
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

4 Yorum