1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Rusya'da Korona Tartışması
Rusya'da Korona Tartışması

Rusya'da Korona Tartışması

Putin’in 25 Mart Çarşamba günü Koronavirüs için yaptığı açıklamalar Rus medyasında tartışmalara yol açtı.

26 Mart 2020 Perşembe 19:23A+A-

Vladimir Putin uzun bir bekleyişin ardından çarşamba günü televizyonlarda Covid-19'u frenlemek için alınan önlemleri açıkladı. Buna göre herkes maaşlarını alarak bir haftalığına izne çıkacak; toplumdaki yoksul kesimlere ve ekonomiye de ekstra destek sağlanacak. 22 Nisan'da yapılacak anayasa referandumu da ertelendi. Köşe yazarları bu önlemlerin fayda sağlayacağından emin değil.

 ECHO MOSKVY (RU) / 26 Mart 2020

Ölümcül enfeksiyona kapılar sonuna dek açıldı

Muhalif ekonomi uzmanı Andrey İllarionov, Echo Moskvy için yazdığı bir blog yazısında, açıklanan önlemleri yapıcı olmaktan uzak bir göz boyama olarak nitelendiriyor:

“Putin'in duyurduğu tatil haftası, salgını kontrol altında tutmaya yaramadığı gibi daha da körüklüyor. Tatile değil karantinaya ihtiyacımız var. Üstelik sadece bir haftalığına değil, en az bir aylığına. Yüz binlerce, hatta milyonlarca yurttaşın test edilmesi gerekiyor. On binlerce solunum cihazı mevcut olması gerekirdi. ... Ama Putin bunlardan söz etmiyor. Rusya'yı pençesine alan bu küresel salgın problemi için herhangi bir çözüm önerisi yok; bunun anlamı, evin tüm kapılarını enfeksiyona açmış olması. Bu kifayetsizlik karşısında ödememiz gereken bedel devasa boyutta olacaktır.”

POSTİMEES (EE) / 26 Mart 2020

Zatürre ve boğmacaymış - gel de inan!

Postimees'ın haber doğrulama sorumlusu Vikki Perijainen, Rusya'da olup bitenler karşısında son derece kaygılı:

“Tüm dünyanın paniğe kapıldığı bir dönemde büyük Rus medya organları sükunetlerini bozmuyor. Sosyal medya ve muhalif yayınlar ise tam aksi bir tablo çiziyor. ... Doktor ve aktivistlere göre enfeksiyonlu hasta istatistiği bilinçli olarak çarpıtılmış. ... Koronavirüs enfeksiyonlarının başka bir teşhis altında kayda alınması, resmi rakamlara göre zatürrenin yüzde 37, boğmacanınsa yüzde 40 oranında artmış olmasının nedenlerinden biri. ... Demokratik olmayan bu rejim, doktorların sesini bastırıyor, ulusal ve uluslararası eleştirileri engellemek için istatistiklerde sahtecilik yapıyor. Önlemler ne yazık ki geç alındı. Aynı durum Çin'de de yaşanmıştı, şimdi bunun ceremesini tüm dünya çekiyor.”

RADİO KOMMERSANT FM (RU) / 25 Mart 2020

Önemli olan halkın sükunetini koruması

Radio Kommersant FM, Putin'in bilhassa daha dramatik bir olağanüstü halden kaçındığını yazıyor:

“Kötü bir şey olmadı, hatta tam tersine, karantinayla beraber bir hafta tatil gelmiş oldu. Peki ama her yer kapalıyken insan nereye gidip gevşeyecek? Geriye sadece evde televizyon izleme ve alkol tüketimi kalıyor. Ama bu bile, ordunun sokağa inmesine yeğdir -temel düşünce bu olsa gerek. Devletin verdiği mesaj, Rusya başının çaresine bakabilir ama dünyada tek başımıza değiliz! Saldırı dışarıdan geliyor, o yüzden sevgili halkım, anlayışlı olun ve doktorların söylediklerini dinleyin. Anayasa referandumu belirsiz bir tarihe ertelendi. Böyle bir şeyin olacağı belliydi, zira küresel bir salgın sırasında seçmenleri sandığa götürmek zordur, seçime düşük katılım da sonuca etki edecektir.”

Kaynak: eurotopics

Etiketler :

HABERE YORUM KAT