1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Rusya Türkiye'nin arabuluculuk teklifini reddetti
Rusya Türkiye'nin arabuluculuk teklifini reddetti

Rusya Türkiye'nin arabuluculuk teklifini reddetti

​​​​​​​Rus Izvestia gazetesi, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasında arabulucu rolü üstlenmek istediğini fakat Donbass bölgesi temsilcilerinin görüşmelerin yerinin değiştirilmesinin 'anlamsız olduğunu' söylediğini aktardı.

24 Ocak 2022 Pazartesi 22:57A+A-

Rus Izvestia gazetesi, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasında arabulucu rolü üstlenmek istediğini fakat Donbass bölgesi temsilcilerinin görüşmelerin yerinin değiştirilmesinin 'anlamsız olduğunu' söylediğini aktardı.

Ukrayna'nın doğusunda tek yanlı şekilde bağımsızlığını ilan eden Lugansk Halk Cumhuriyeti liderleri Türkiye'nin üçlü kontakt grubunun müzakerelerini Minsk yerine İstanbul'da yapılması davetinin gereksiz oluğunu belirterek bunun toplantını sonuçlarına bir etkisi olmayacağını belirtti.

TASS haber ajansının aktardığı basın özetine göre, Luganks Halk Cumhuriyet Başkan Danışmanı Rodion Miroshnik henüz bir teklif almadıklarını vurgulayarak konunun sadece Kiev ve Donbass yetkililerin görüşmeye devam ettiği tartışma platformu ile alakalı olduğunun anlaşılması gerektiğini belirterek "Bu nedenle o konu üzerinde çok durmak gerektiğini düşünmüyorum," ifadelerini kullandı.

Müzakereci daha önce pandemi nedeniyle çevrim içine çevrilen üçlü kontakt grubu toplantılarının yüz yüze devam etmesi isteniyorsa bunun bir an evvel yapılması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Izvestia'ya konuşan isimsiz kaynaklar Rusya'nın Türkiye'nin arabuluculuğunda yapılacak bir toplantıya katılmayı anlamsız gördüğünü aktardı.

Yeni Türkiye Çalışmaları Merkezi Direktörü Yuri Mavashev, "Türkiye'nin ABD ile ilişkileri yakın bir zamanda düzelmeyecek. O yüzden Ankara Avrupa üzerine oynuyor. Avrupalılar da Ukrayna topraklarında savaş olmasını istemiyor ve Türkler de bunun üzerine pozisyon alma kararı verdi," ifadelerini kullandı.

Ankara'nın varlığını arabulucuk hizmetleri sunarak hissettirmek istediğini belirten Mavashev, Avrupa'nın çabalarının sonuçsuz kalması halinde Rusya'nın Türkiye'nin desteğinden fayda görebileceğini vurguladı.

Kaynak: Euronews

HABERE YORUM KAT