1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya Suriye'de Direnişçileri Vuruyor
Rusya Suriye'de Direnişçileri Vuruyor

Rusya Suriye'de Direnişçileri Vuruyor

Rusya, muhalif İslam Ordusu'na yönelik saldırısıyla DAİŞ'le mücadelenin önceliği olmadığını bir kez daha gösterdi.

28 Aralık 2015 Pazartesi 16:37A+A-
Rusya'nın muhalif İslam Ordusu'na yönelik saldırısı, iddia ettiğinin aksine önceliğinin DAİŞ'le mücadele olmadığını gösterdi. 
 
Rusya, Suriye'de düzenlediği hava saldırılarıyla muhalifleri ve bu grupların kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivil halkı hedef almaya devam ediyor. 
 
Daha önce Halep'in kuzeyindeki Deyr Cemal'de Birinci Alay, Malikiye'de Şam Cephesi, Keştar'da Ahraru'ş Şam, Kefer'de Sultan Murad, Mare'de Mutasim Tugayı, İdlib'te Sukuru'l Cebel ve Şam Kolordusu ile Halep'te Nureddin Zengi Rusya'nın hedefi olmuştu.
 
Rusya'nın son hedefi Şam ve çevresinde etkin mücadele veren muhalif gruplardan İslam Ordusu oldu. 25 Aralık'ta İslam Ordusu'nun komutanı Zehran Alluş, Rus savaş uçaklarının saldırısında şehid oldu. Yerel kaynaklar saldırının Rus jetlerinin diğer saldırılarda olduğu gibi yüksek irtifadan atışıyla gerçekleştirildiği belirtmiş, Rusya'nın resmi haber ajansı Ria'nın yurt dışı yapılanması Sputnik de saldırıyı Rus savaş uçaklarının düzenlediğini duyurmuştu. Ancak Rus yetkililerden ya da Esed rejiminden konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
 
İslam Ordusu, Şam'daki en etkin muhalif grup
 
İslam Ordusu, Ocak 2012'de Şam'ın Doğu Guta bölgesinde etkin hale gelen "Liva El İslam"ı kuran Zehran Alluş'un birlik çabaları neticesinde 2013 yılında Şam'da doğdu. Örgüt, 29 Eylül 2013'te Liva El İslam ve 49 küçük grubun birleşmesiyle ilan edildi.
 
Askeri açıdan Şam merkezindeki en büyük ve donanımlı grup olan İslam Ordusu, yaklaşık 9 bin savaşçı, zırhlı birlik ve tanksavar donanımlarına sahip.
 
İslam Ordusu, 2013'te Suriye Ulusal Konseyi'ni (SUK) tanımadığını açıkladı ve Cenevre 2 görüşmelerine katılmayı reddetti.
 
Rusya, BMGK kararına rağmen vuruyor
 
Rusya, 18 Aralık'ta siyasi geçiş süreciyle ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararıyla siyasi geçişe ilişkin tercihlerini büyük ölçüde kabul ettirmesine rağmen New York toplantısından bu yana hava saldırılarında yaklaşık 150 sivili katletti.
 
18 Aralık'ta Rus uçaklarının İdlib'in Cesr eş Şuğur ilçesine saldırması sonucu 16 kişinin hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı.
 
19 Aralık'ta Halep'e bağlı 3 yerleşim yerine düzenlenen saldırıda 8 kişi hayatını kaybetti, 17 kişi yaralandı.
 
20 Aralık'ta Rus savaş uçaklarının İdlib'de mahkeme binasını hedef aldığı saldırıda 40 sivilin öldü, 150 kişinin yaralandı. Halep'in kuzeyinde Kefer Nabude beldesine düzenlenen saldırıda ise 13 sivil hayatını kaybetti.
 
22 Aralık'ta Şam'ın Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki Bzine köyündeki pazaryerine düzenlenen Rus saldırısında 35 kişi öldü.
 
23 Aralık'ta Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı ve Cebel Ekrad'a yönelik saldırılarda 24 sivil hayatını kaybetti. 26 Aralık'ta Suriye'nin İdlib kentinde Rus savaş uçaklarının bir okula düzenlediği hava saldırısında 9 kişi öldü, 11 kişi yaralandı.
 
Uluslararası Af Örgütü'nün Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarıyla ilgili 23 Aralık'ta yayımladığı raporunda, saldırıların meskun mahalleri hedef aldığı, evleri, camileri, pazar yerlerini ve hastaneleri vurduğu belirtilmişti. "Sivil hedefler zarar görmedi: Rusya'nın Suriye'deki saldırılarıyla ilgili açıklamalarının maskesi düştü" başlıklı raporda bu tür saldırıların savaş suçu teşkil ettiği vurgulanmıştı.
 
(AA)

HABERE YORUM KAT