1. YAZARLAR

  2. MUSTAFA ÖZCAN

  3. Rusya, Esed’i öldürür mü?
MUSTAFA ÖZCAN

MUSTAFA ÖZCAN

Yazarın Tüm Yazıları >

Rusya, Esed’i öldürür mü?

09 Temmuz 2012 Pazartesi 05:48A+A-

Beşşar dost ateşiyle mi gidecek?

Lübnan’da yayınlanan El Aman dergisinde yazan Muhammed el Melis, Rusların çıkarlarını ve onurlarını korumak için bir suikastla Beşşar’dan kurtulmak isteyebileceklerini ve bu formülün İsrail’in çıkarlarını da garanti edeceğini ifade ediyor. Bir taşla çift kuş vurma hesabı. Putin asaleten kendisini temsil etse de sonuçta artık o İsrail’in de taşeronu sayılır. Amaç Beşşar’sız bir biçimde Beşşar rejimini devam ettirmektir. Yani statükoyu korumak. Artık Beşşar ile birlikte statükoyu korumak imkan dışı hale geldi. Burada bir seçim kaçınılmaz görünüyor. Birinden birisi feragat edilecek. Beşşar artık kendi yandaşlarına ve onu destekleyen ülkelere de yük haline gelmiştir ve bundan dolayı Ruslar kendisini safra gibi atabilirler. Binaenaleyh Beşşar dostlarının safrası haline gelmiştir ve onu dost ateşiyle tamuya postalayabilirler. Zira Rusların kutsalı değil, çıkarları vardır. Bir de korumaya çalıştıkları heybetleri. Bu heybet Suriye’de tuz buz oluyor. Rusya baştan beri Esed’e her türlü yardımı yaptı ve sonunda halkı bastıracağını vehmetti. Hesaplarını bunun üzerine kurmuştu. Lakin devrim Afganistan’dakinden daha hızlı yayıldı. Türkiye, burada adeta Pakistan rolünde. Yeni Ruslar da SSCB rolünde. Putin ve şürekası Brejnev ve adamlarına benziyor. Sahadaki askeri denge değişti ve Esed ile birlikte Ruslar işin içinden çıkamaz hale geldiler. Suriye Rusya için giderek daha büyük yük oluyor. Rusya Paris’te dışlandı. 107 ülke Suriye halkının dostu olarak kendisini tescil etti. Bu ülkeler zımni olarak Rusya’nın karşıtı da olmuş oluyor. Lavrov, Cenevre’den sonra böyle bir toplantıya gerek olmadığını ilan etmişti. Dediğini yaptıramadığı gibi aksine Hillary Clinton, Rusya ve Çin’in bedel ödeyeceğini duyurdu.

*

Paris’te adeta Rusya ve Çin aleyhinde gövde gösterisi yapıldı. Yen Fransız Cumhurbaşkanı Hollande Rusya’nın tezlerini çürüttü ve Suriye’de kaos olacak diye çözüme karşı çıkan Rusya’nın bu vesile ile bölgesel istikrarsızlığı ve dünya barışını tehdit ettiğini duyurdu. Rusya, Suriye bataklığına gömülüyor. Mağrur ve aptalca politikaları yüzünden kendisini Suriye’de kapana kıstırdı. Lavrov, “Esed’in geleceğini kimseyle pazarlık yapmayız” diyor lakin mızrak çuvala sığmıyor. Bu taahhütle ve esip gürleyerek taşıyamayacağı bir yükün altına girmiş oluyor. Lavrov, Merkel’in talebi olan Esed’e sığınma verme teklifini şaka olarak nitelendirdi. Ama üstü örtülü ve kim vurduya giden bir suikast neden gerçek olmasın? Bu durumda herhalde Esed’i tasfiye dostlarına düşüyor. Mafya tarzında çalışan Putin krallığı ilk büyük sınavını Suriye’de veriyor. Rusları Suriye vartasından kurtarabilecek yegane seçenek Beşşar’ın dost ateşiyle tasfiyesidir. Rusların tertibiyle bir saray darbesi. Bu çözüm İran ve İsrail’i de son derece memnun edecek ve işine gelecek formüldür. Zira halk hareketini veya devrimi yarım bırakmanın yöntemlerinden birisi budur. Lakin halkı bu yolla teskin etmek garanti de sayılmaz. Bu işin başka faslı. Sadece kartlar yeniden karılmış olur. Afganistan’da aynısını yapmışlardı ve Hafızullah Emin’i öldürerek yerine Babrak Karmal’ı ikame etmişlerdi. Yoldaşların halefleri Suriye için de benzeri bir paket uygulayabilir. Esed gider, özellikle de Nuseyri kesimin hakim olduğu ordu subay kadrosu ve komutası bütünlüğünü ve Moskova’ya bağlılığını muhafaza eder.

*

Peki gerçekten de böyle bir senaryo işler mi ve mümkün mü? Mücerrep ve Afganistan’da denenmiş bir formüldür. Muhtemeldir lakin elbette olup olmayacağı gayb perdesi altında saklıdır. Kimse bilemez. Bununla birlikte, Arapça bunu doğrulayan muhteşem bir deyim vardır. “Min memenihi yüta’l hezru” yani kişi güvendiği yerden vurulur. Bizde bunun yerine “Güvendiği dağlara kar yağar” derler. Güvendiğin yerden vurulursun ve Hindistan’da İndra Gandi koruması tarafından öldürüldü. Oğlu Rajiv ise Sri Lanka’da dipçiklendi. Sedat kendi subayları tarafından geçit töreninde infaz edildi. Beşşar da dost ateşiyle gidebilir. Leş kargası Esed akbaba Putin’in kurbanı olabilir. Putin dinsiz olmasına rağmen dini politikalarına alet ediyor. En son Kudüs’te Lieberman-Putin kardeşliği teessüs etmiştir. Putin, Lieberman’ın siyasi ikizidir. Bu da gösteriyor ki, Suriye halkıyla Filistin halkını katleden aynı eldir. Raid Salah da aynısını demektedir ve bundan dolayı Filistin’in kurtuluşunu Suriye’nin kurtuluşuna bağlamaktadır. Burak Duvarına (Ağlama Duvarı) giden Putin İsrail’e yalakalık yapmış ve Filistinlilerin ve Müslümanların hukuku üzerinden İsrail’i memnun etmeye çalışmıştır. Bu Kırım atmosferine yeniden geri dönüştür. Beşşar’dan sonra sıra er geç gizli ve açık dostlarına gelecektir. Devran dönüyor.

Not: 1909 yılında İstanbul’da Bosna’yı ilhak girişiminden sonra Avusturya mallarına boykot yapıldığı gibi, Çin mallarına da boykot uygulansın. İkinci olarak, Suriye’de yakınlarını kaybedenler uluslararası mahfillerde ve mahkemelerde Rusya ve Çin aleyhine tazminat davası açsınlar. Davalar ve süreçler takip edilirse başarıya ulaşır.

YENİ AKİT 

YAZIYA YORUM KAT