1. HABERLER

  2. HABER

  3. Rusya 2029'da Ay'a Üs Kuracak
Rusya 2029'da Ay'a Üs Kuracak

Rusya 2029'da Ay'a Üs Kuracak

Rusya uzay ajansı Roscosmos, 2029'da Ay'a insanlı görev düzenlemeyi amaçladıklarını açıkladı. Yapım aşamasında olan uzay aracının ise ilk kez 2021'de deneneceği belirtildi.

29 Ekim 2015 Perşembe 12:12A+A-

Rusya, Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) yardımını alarak hazırlanmak istediği Ay görevi hakkında ilk kez kesin bir tarih verdi. Roscosmos Energia Başkanı Vladimir Solntsev, Ay'a insanlı görevin 2029'da düzenlenmesini planladıklarını söyledi. Ay görevinde kullanılacak uzay aracının Moskova'da inşa edildiği ve ilk denemesini 2021'de yapacağı belirtildi.

Roscosmos'tan verilen bilgiye göre, uzay aracı 2023'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) bağlanacak ve 2025'te Ay'a insansız görev düzenleyecek.

Rusya ve ESA kısa süre önce Ay'ın karanlık yüzüne düzenlenecek bir görev için hazırlık yapıldığını, işbirliği hakkında kesin kararın 2016'da verileceğini açıklamıştı. Ay'ın güney kutbundaki Pole-Atkin kraterine Luna 27 aracını indirmeyi planlayan görev, uydunun koloni hâline getirilmesi için yapılacak ilk çalışmalardan biri olacak.

Rusya, Avrupa'nın yanı sıra Ay'a gitmeyi hedefleyen Çin ile de işbirliği yapabileceğini belirtmişti. Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitry Rogozin, 28 Nisan'da Çinli mevkidaşı Wang Yang ile yaptığı görüşmenin ardından Çin'e Ay yörüngesinde kurmak istedikleri uzay istasyonu hakkında bilgi verdiklerini söylemişti.

Al Jazeera, Sputnik

HABERE YORUM KAT