1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Refsancani: Daha Ne Kadar Hilafet Tartışması Yapacağız?
Refsancani: Daha Ne Kadar Hilafet Tartışması Yapacağız?

Refsancani: Daha Ne Kadar Hilafet Tartışması Yapacağız?

İran eski Cumhurbaşkanı vahdet önünde bir engel oluşturan mezhebi ayrışma uyarısında bulundu.

27 Ocak 2014 Pazartesi 16:01A+A-

HAKSÖZ-HABER

Tahran’da 27.si düzenlenen İslami Vahdet konferansında konuşan İran eski cumhurbaşkanı ve Maslahat Konseyi başkanı Ayetullah Haşimi Refsancani Müslümanlar arasındaki ayrışmanın meydana getirdiği tehlikelere dikkat çekti.

Müslümanlar arasındaki akidevi ve tarihsel ayrılıklara değinirken bilhassa Suriye’de devam etmekte olan çatışmalara nazaran daha yumuşak bir dış politika izlenmesini savunan Refsancani’nin konuşması Hamaney’den farklı tonlar taşıyordu. Ayetullah Ali Hamaney vahdet çağrısı yaparken  “tekfirci” diye nitelediği grupların meydana getirdiği tehlikeleri özellikle vurgulamıştı.

Refsancani Sünni ve Şiilerin ihtilaf ettiği konulara değinirken “İlk halifenin kim olması gerektiğine dair tartışma tarihsel bir tartışma olup bugün için hiçbir yarar getirmeyecek bir şekilde sürdürülmektedir.”

Detaylar hususunda Refsancani “abdestin nasıl alınacağı veya namazın nasıl kılınacağına ilişkin tartışmaların da hiçbir mantıki sonucu yoktur. Ne Kuran’da ne de hadislerde bu hususlardan dolayı birbirimizle ihtilaf etmemize dair bir emir de bulunmamaktadır. Ne yazık ki, İslam dünyasının durumu çok tehlikeli bir hal olup vahdet önünde bir engel ve Resulullah’ın mesajına aykırı bir hal içermektedir.” Diye konuşmasını sürdürdü.

Refsancani Eylül ayında İran’ın resmi çizgisine ters düşme pahasına Suriyelilerin kendi hükümetlerince kimyasal bombardımana tabi tutulduğunu ifade etmişti.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

4 Yorum