1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD'den Suriye Kürtlerine BAAS Kurşunu
PYDden Suriye Kürtlerine BAAS Kurşunu

PYD'den Suriye Kürtlerine BAAS Kurşunu

PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, Esed rejimini protesto eden Kürtlere kurşun yağdırdı. (VİDEO)

04 Eylül 2012 Salı 08:41A+A-

Haber: Önder Deligöz

PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, Beşşar Esed rejimini protesto eden Kürtlere kurşun yağdırdı. Amude'de yaşayan Kürtler, halkının üzerine bomba yağdıran Beşşar Esed'i protesto etmek için önceki akşam ellerinde yeni Suriye bayrakları ve rejim karşıtı pankartlarla sokaklara çıktı. Esed'in bir an önce gitmesi için sloganlar atan ve katliamları protesto eden Suriyeli Kürtler, karşılarında PKK'nın bu ülkedeki uzantısı PYD'yi buldu. PYD, rejim aleyhtarı gösteriye izin vermedi.

KALABALIĞIN ÜSTÜNE RASTGELE ATEŞ

Suriyeli Kürtler Esed'i protesto etmeye devam edince bir anda silah sesleri duyulmaya başladı. PYD'li güçler, kalabalığın üzerine rastgele ateş açtı. Saldırı üzerine Esed'i protesto etmek üzere yürüyen Kürtler, sağa sola kaçışmaya başladı. Yoğun ateş altında kalan göstericilerden yaralananlar hastanelere kaldırıldı. Kurşun yağmurundan kaçmaya çalışan kalabalıktan aralarında Suriye Kürt Ulusal Meclisi'nden (ENSK) Kemal Ali'nin de bulunduğu çok sayıda göstericinin yaralandığı öğrenildi.

PYD ile diğer Kürt grupların 17 gün önce de karşı karşıya geldiği öğrenildi. İki grup arasında bölgede vergi adı altında toplanan paralar konusunda da tartışmalar yaşandığı, Kürt Yüksek iştişare Konseyi adına para toplayan PYD'nin parayı diğer gruplardan habersizce harcamasının rahatsızlık yarattığı bildirildi. Bu gerginliğin ardından Konsey'in çalışmaları bir süreliğine askıya aldığı iddia edildi. Ayrıca bölgedeki gıda dağıtımı ve milis güçlerin kontrolü konusunda da PYD ile diğer gruplar arasında anlaşmazlıklar olduğu bildiriliyor. Barzani'nin bu hafta içinde Kürt gurupları toplamayı planladığı dile getiriliyor.

Hastaneye bile saldırdılar

Suriyeli Kürtlerin protesto yürüyüşü sırasında gerçekleşen PYD saldırısı, cep telefonu kameraları tarafından da görüntülendi. Art arda patlayan silah seslerinin duyulduğu ve yaralıların hastanelere kaldırıldığı anları gösteren görüntüler soysal paylaşım sitelerinde yayınlandı. Yaralanan yakınları için hastane önünde toplanan Kürtler de PYD'nin saldırısı altında kaldı. Yaralıların tedavi edildiği hastaneye de kurşunların isabet ettiği belirtildi. PYD saldırısını gözler önüne seren görüntülerde hastanedeki kadınların çığlıkları duyuldu.

Baskıya karşı Kürt Savunma Gücü

Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı yerleşim birimlerinin kontrolü, Özgür Suriye Ordusu karşısında zor duruma düşen Esed tarafından PYD'ye bırakılmıştı. Suriyeli Kürtler ise kendilerine kimlik bile vermeyerek vatandaş saymayan Esed rejiminin bekçiliğini yapan PYD'ye karşı harekete geçmişti. PKK uzantısı PYD bayraklarına ülkenin kuzeyinde yer verilmesi, Suriye ordusundan ayrılan Kürt gençleri rahatsız etti. 3 bin kişiden oluşan silahlı milisler, ülkenin kuzeyini terör örgütü PKK'ya bıkamamak için geçtiğimiz ay kuruluşunu resmen ilan ettikleri Kürt Savunma Güçleri adı altında bir araya gelmişti.

YENİ ŞAFAK 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum