1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Prof. Dr. Bekir Topaloğlu Hakk'a Yürüdü
Prof. Dr. Bekir Topaloğlu Hakk'a Yürüdü

Prof. Dr. Bekir Topaloğlu Hakk'a Yürüdü

Geçtiğimiz hafta beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırılan İlahiyatçı Prof. Dr. Bekir Topaloğlu, dün gece Hakk'ın rahmetine yürüdü.

10 Mart 2016 Perşembe 14:32A+A-

Geçtiğimiz hafta geçirdiği beyin kanaması sonucu hastaneye kaldırılan ve yoğun bakımda tutulmakta olan 80 yaşındaki Topaloğlu, dün gece hayatını kaybetti.

Merhum Prof. Dr. Bekir Topaloğlu'nun cenazesi 10 Mart 2016 Perşembe günü (bugün)ikindi namazı sonrası Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınarak toprağa verilecek.

Bekir Topaloğlu kimdir?

Prof. Dr. Bekir Topaloğlu 1936 yılında Trabzon Çaykara'da doğdu. Dedesi Mehmet Hanefi Kutluoğlu'ndan hıfzını bitirdikten sonra tecvid okuyup tashih-i huruf yaptı. Daha sonra ilköğrenimiyle birlikte dedesi tarafından Arapça ve dini ilimleri öğrendi. Bir yıl dedesinin yanında müderris kalfalığı yaptıktan sonra iki yıl kadar Trabzon'un bir merkez köyünde imam-hatiplik yaptı.

1959 yılında İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden mezun olan Topaloğlu öğrenciliği sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı merkezinde açılan vaizlik imtihanını kazanarak İstanbul'un muhtelif camilerinde, üç Ramazan da Manisa-Saruhanlı'da fahri vaizlik yaptı.

1959-1963 yılları arasında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nde yükseköğrenimini bitirdi. Bu öğrenciliği sırasında da imam-hatiplik görevi yaptı. Bu arada ilk eseri olan “İslâm'da Kadın" kitabını yazdı. 1966 yılı başında mezun olduğu Yüksek İslam Enstitüsü'ne Kelâm asistanı oldu. Aslen Faslı olup sonradan Türkiye vatandaşlığına alınan Prof. Muhammed Tanci idaresinde “İslam Kelâmcıları ve Filozoflarına Göre Allah'ın Varlığı" adlı tezini hazırladı.

İstanbul Yüksek İslam Ensitüsü'nün Marmara Üniversitesine bağlı İlâhiyat Fakültesi haline getirilmesinden sonra Topaloğlu, bu fakültede 1983 yılında doktor unvanını aldı ve aynı yıl yardımcı doçent, 1986 yılında da doçent oldu. Yüksek öğretim kurumundaki görev süresi fazla olduğundan “süre şartı"ndan muaf tutulan Topaloğlu 1988 yılında, önce kadro imkansızlığı sebebiyle İslâm Felsefesi anabilim dalında, 1993 yılında da Kelâm anabilim dalında profesör oldu. Bir süre aynı fakültede bölüm başkanlığı da yaptı.

Ekim 2002 emekli olan Bekir Topaloğlu Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisinde İnceleme Kurulu Başkanlığı, Kelâm-Mezhepler Tarihi ilim heyeti başkanlığı ile te'lif ve redaksiyon görevlerini yürütmekteydi.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT