1. YAZARLAR

  2. Şamil Tayyar

  3. Paşama 10 soru
Şamil Tayyar

Şamil Tayyar

Yazarın Tüm Yazıları >

Paşama 10 soru

12 Nisan 2010 Pazartesi 04:03A+A-

Çukurca dosyası, Balyoz soruşturması ve Anayasa değişikliği paketiyle ilgili tartışmalar karşısında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin görüşlerini açıklamak üzere medyanın karşısına Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner çıktı.

Özellikle, Çukurca’da 27 Mayıs 2009 günü mayın patlaması sonucu hayatını kaybeden 7 şehidimizle ilgili haberlere dair yaptığı şu yorum dikkatimi çekti. “Birilerini suçlu ya da suçsuz gibi göstermek ne kadar doğru... Çünkü daha varılan bir sonuç yok. Devam eden bir soruşturma süreci var.”

Paşama cevap vermeden önce sanıyorum hafızalarımızı tazelemekte yarar var.

Çukurca vahşetinden bir gün sonra, 28 Mayıs günü Genelkurmay’ın internet sitesinde, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçakların Kuzey Irak’taki PKK hedeflerini vurduğu duyuruldu. Resmi gerekçe, eylemi gerçekleştiren teröristleri Kuzey Irak’ta kovalamaktı.

Ertesi gün...

Çeşitli gazetelerde askeri kaynaklara dayanılarak yapılan haberlerde, Cudi Dağı’na top atışı yapıldığı, 23. Jandarma Komutanlığı’ndan kalkan Skorsky helikopterler teröristlerin bulunduğu noktaları vurduğu, Abuzer Doğan adlı uzman çavuşun operasyon sırasında şehit düştüğü bildirildi.

Ardından, haftalık bilgilendirme toplantısının yapıldığı 5 Haziran günü Tuğgeneral Metin Gürak’ın şu açıklaması düştü ekranlara: “23 Mayıs 2009 tarihinde saat 23.40’da, Hakkari ili Çukurca bölgesinde arazide yaya olarak operasyon icra eden birliğimizden 6 personelimiz bölücü terör örgütü mensuplarınca tuzaklanan patlayıcının infilak etmesi sonucu şehit olmuş, 8 personelimiz yaralanmıştır. Olay yerinde yapılan incelemede patlayıcının basma düzenekli olarak hazırlandığı, tuzaklamayı yapan teröristlerin Irak’ın kuzeyinden sızdıkları tespit edilmiştir.”

Sonra...

Bir yurt dışı gezisine çıkarken demokratik açılımla ilgili “iyi şeyler olacak” diyerek ilk sinyali veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ağzını bıçak açmadı...

Başbakan Tayyip Erdoğan, “PKK’ya terörist demeden elini sıkmam” dediği DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’e verdiği randevuyu iptal etti...

14 Nisan’da Harp Akademileri’nde Kürt açılımı yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un söylemi değişmeye başladı...

25 Haziran’da internete düşen bir ses kaydı, bir anda tüm ezberleri bozdu. Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Çukurca Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es arasındaki

telefon görüşmesinde, Çukurca’daki mayın askerler tarafından döşendiği belirtiliyordu.

Hele Yarbay Taner’in “Yukarıya mayını terör örgütü döşedi şeklinde bildirdik” sözü, yürekleri burktu.

PKK, 26 Haziran’da açıklama yaptı, “Mayını biz döşemedik” dedi.

Şehit Deniz Değirmenci’nin ailesi ise bu ses kaydı üzerine 26 Ağustos’ta Hakkari Savcılığı’na suç duyurusunda bulunarak fitili ateşledi.

Tartışma yeniden alevlenince 29 Ağustos günü Murat Yetkin’in köşesinde, Genelkurmay’ın Çukurca ile ilgili soruşturma açtığı bilgisine rastladık.

Aradan geçti 10 ay...

Van Cumhuriyet Savcılığı, bu mayınların askere ait olduğunu belirterek, iki general ve diğer sorumluların taksirle birden çok kişinin ölümüne yol açtığı için yargılanmasını istedi.

Dönelim başa, soralım paşamıza:

n Çukurca’daki patlamanın PKK eylemi olduğu kanaatine hangi inceleme sonucuna bağlı olarak vardınız?

• İnternete düşen ses kayıtlarından sonra nasıl bir soruşturma yürüttünüz ve hangi sonuçlara ulaştınız?

• O komutanları ısrarla görevde tutmanızın ne gibi makul gerekçesi vardır?

• Bu olayın açığa çıkmasını sağlayanlar mı vatan haini, TSK’nin itibarını yerle bir eden ve 7 Mehmetçiğin şehit olmasına yol açan sorumlular mı?

• İnternete düşen ses kaydı ortam dinlemesi değil GES’in kullandığı özel haberleşme kaydı olduğu halde, sorumluları bulup ortaya çıkarma konusunda gerekli iradenin gösterildiğini düşünüyor musunuz?

• Çukurca’daki patlamanın PKK eylemi olduğu sonucuna 2 saatte varılırken, 10 ayda yürütülen soruşturmadan neden sonuç çıkmadı?

• 7 şehidimizle ilgili dosya, Albay Dursun Çiçek’in ıslak imzası kadar neden ilgi görmedi?

• Açılımı baltalayan bu vahim olayın perde gerisinde başka gizli hesapların olduğu ihtimaline bakıyor musunuz?

• Van Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturma sonucunu dikkate alarak sorumlu askeri personelin tedbir olarak açığa alınmasını değerlendiriyor musunuz?

• İstanbul’daki çürük rapor soruşturmasında “şüpheli” olarak yer alan, aynı zamanda açığa alınma işlemlerinin yürütüldüğü Milli Savunma Bakanlığı Askeri Adalet İşleri Başkanlığı görevinde bulunan Albay Neşet Uncu ile ilgili tasarrufunuz olacak mı?

Evet, Sayın Paşam, bekliyorum cevabınızı...

STAR

YAZIYA YORUM KAT