1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Papa ‘sömürmemeliyiz’ dedi rahipler, kumar borçlarını bağışlardan karşıladı!
Papa ‘sömürmemeliyiz’ dedi rahipler, kumar borçlarını bağışlardan karşıladı!

Papa ‘sömürmemeliyiz’ dedi rahipler, kumar borçlarını bağışlardan karşıladı!

Almanya’nın Köln Başpiskoposluğu’nun kiliseye bağışlanan paralarla rahiplerin kumar borcunu ödediği ortaya çıktı. Aynı gün Katoliklerin lideri Papa’nın İtalya’da mahkumların ayaklarını yıkarken söylediği sözler ise dikkat çekti.

16 Nisan 2022 Cumartesi 14:41A+A-

HAKSÖZ HABER

İtalya'da hapishane ziyaretinde bulunan Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis burada düzenlenen "Kutsal Perşembe Ayini"ne katılarak, 12 mahkumun ayağını ’12 havarinin ayağının Hz. İsa tarafından çarmıha gerilmeden önce yıkanması’ temsiliyetinde yıkadığı belirtildi. 

Papa Francis'in burada bulunan 12 mahkumun ayaklarını yıkayıp, havluyla kuruladığı görüntüler Vatikan tarafından paylaşıldı. Yıkanan ayaklar, daha sonra Papa Francis tarafından öpüldü. Törende konuşma yapan 85 yaşındaki Papa, "Biz rahipler, başkalarına hizmet eden ilk kişiler olmalıyız, onları sömürmemeliyiz." dedi.

Dün yine aynı saatlerde Katolik Kilisesine bağlı Köln Başpiskoposluğu'nun 2015'ten 2016'ya kadar taksitli olarak bir rahibin yarım milyon euro kumar borcunu kilise kasasından ödediği ortaya çıktı.

Almanya'da bağışların vergiye bağlı olduğunu sonradan fark eden kilise, faizi ile birlikte 650 bin euro da vergi ödedi. Sonuçta rahibin kumar borcu kiliseye bir milyon 150 euroya mal oldu.

Olayın daha da kötü yanının ise kumar borcunun cinsel istismar kurbanları için kurulan fondan ödenmesi olduğu ortaya çıktı.

Kimliği ve nerede görevli olduğu açıklanmayan papazın kumar borcunu ödeme kararını 2017'de ölen Başpiskopos Joachim Meisner'in aldığı, şimdiki Başpiskopos Rainer Maria Woelki'nin de borcu ödemeyi sürdürdüğü öğrenildi.

Almanya'da Katolik Kilisesi daha önce de çocuklara cinsel saldırıda bulunan rahiplerle gündeme gelmişti. Rahibin kumar borcunu ödeme kararını devam ettiren 65 yaşındaki Köln Başpiskoposu Rainer Maria Woelki'nin görev bölgesindeki cinsel saldırıların soruşturulmasını da engellediği ortaya çıkmıştı.

Bu nedenle istifası talep edilen Woelki, kendi isteğiyle altı ay görevine ara vermişti. Görevine geri döndükten sonra ise tepkilerin sürmesi üzerine Papa Francis'e istifasını sunmuştu. Gelin görün ki Papa’nın istifayı henüz onaylamadığı ve kararını açıklamadığı ortaya çıktı. Papa onaylamadıkça da istifanın geçerli olmadığı belirtiliyor.

Dananın kuyruğunun koptuğu kısım ise tam olarak burada başlıyor. ‘Başkalarına hizmet eden ilk kişiler olmalıyız, onları sömürmemeliyiz’ diyen Papa Francis’in daha önce ‘cinsel istismardan’ dolayı kamuoyunda adı çıkan ve güven sarsan rahibin ‘kumar borcunu’ kilise kaynaklarından ödemesine ses çıkarmaması ve yargılama yollarını tıkaması ‘papalığın’ sözlerinin güvenliğini zedelediği görülüyor.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum